WEB_INRIKES
Maria Wetterstrand | Foto: Pontus Lundahl/TT

Wetterstrand om Sveriges OS-ansökan:
 ”Kan bli excellens inom hållbarhetsområdet”

När jag tittar på Sveriges ansökan finns det flera stora styrkor för Stockholm. Bland annat handlar det om hållbarhetsområdet där Sverige redan ligger väldigt långt fram.

Detta menar Miljöpartiets tidigare språkrör och numera miljö- och hållbarhetskonsult, Maria Wetterstrand, som gjort en utförlig analys över Stockholm Åre 2026’s ansökan.

Stockholms Handelskammare bjöd in till ett OS-seminarium med hållbarheten i fokus i förra veckan. Med bland talarna fanns politikerna Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholms stad (M) och Karin Wanngård, oppositionsborgarråd Stockholms stad (S).

Men det längsta framförandet höll Maria Wetterstrand.

Hon hade fått i uppdrag att titta på hur ett vinter-OS och Paralympics i Sverige 2026 skulle kunna användas som en drivkraft i hållbarhetsarbetet i Stockholm.

– När jag tittar på Sveriges ansökan finns det flera stora styrkor för Stockholm. Bland annat handlar det om hållbarhetsområdet där Sverige redan ligger väldigt långt fram, sade Wetterstrand.

Wetterstrand hittar flera styrkor i Sveriges ansökan om att få arrangera vinter-OS och Paralympics 2026. Det handlar bland annat om att Sverige redan är långt fram i sitt arbete med hållbarheten, att man huvudsakligen  kommer att använda sig utav befintliga arenor och att man stå för en positiv inverkan på de globala hållbarhetsmålen.

– Stockholm Åre 2026 strävar efter att ha en positiv inverkan på alla 17 globala hållbarhetsmål. Det är väldigt intressant om man kan leda det och bevisa att det faktiskt är möjligt att få igenom alla dessa på ett seriöst sätt och visa att man har en positiv inverkan.


Wetterstrand menar att med den utgångspunkten, att Sverige redan ligger långt fram när det kommer till hållbarhet, kan Sveriges ansökan bli något för kommande arrangörer därefter att inspireras av för framtida Olympiska spel.

– På hållbarhetsområdet ligger Sverige redan väldigt långt fram. Det lägger grunden för att ett vinter-OS och Paralympics i Sverige skulle kunna bli en modell för kommande evenemang senare. Att detta verkligen kan bli excellens inom hållbarhetsområdet, då vi har en bättre grundläggande utgångspunkt, säger Wetterstrand.

Det finns också flera positiva potentialer i Sveriges ansökan, menar Wetterstrand som lyfter fram följande punkter:

Attraktivitet – Spelen ska vara attraktiva för människor som lever i Stockholm. Spelen ska bidra till att visa Stockholms attraktivitet.

Samhällsbyggande – Sverige är en världsspelare i att bygga ett hållbart samhälle, låt detta bli tydligt i arbetet fram mot vinterspelen 2026.

Social inkludering – Låt arbetet fram emot 2026 användas för att bryta utanförskap. Ett OS/Paralympics-projekt kan bidra till att riva både fysiska och mentala murar mellan samhällsdelar och människor.

Samverkan – Ett brett engagemang från aktörer utanför idrottsrörelsen ökar möjligheterna till positiva effekter.

Sveriges arrangörsstäder på hemmaplan är Stockholm, Åre och Falun, samtidigt som man tar hjälp utav Lettland och staden Sigulda för kälksporterna. Och även om mycket fokus läggs på Stockholm, menar Wetterstrand att det är viktigt att komma ihåg, att detta ska bli hela Sveriges lands enade fest.

– Jag vill påminna om att även om den här analysen är fokuserad på Stockholm så handlar det inte bara om vår huvudstad. Dels är Falun och Åre också med som arrangerande städer, men det är också viktigt att man ser till att det här projektet blir hela Sveriges OS och Paralympics.

Den 24 juni i Lausanne, Schweiz, får vi genom den avgörande omröstningen veta om det blir Sverige eller Italien som får den stora äran att stå som värd för vinter-OS och Paralympics 2026.

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.