Agenda2020

Vad är Agenda 2020?

När ni läst om ansökan kring vinter-OS och Paralympics 2026, har ni säkert vid flera tillfällen sett ”Agenda 2020” komma på tal.

Men vad betyder det? Här tänkte vi förklara lite vad som menas kring den olympiska rörelsens mer långsiktiga och strategiska plan för mer hållbara spel.

”Olympic Agenda 20202” heter den framtidsplan som den olympiska rörelsen har tagit fram. Den består av 40 rekommendationer som kan liknas vid bitar av ett pussel.Ett pussel som när du sätter ihop bitarna tillsammans, skapar en bild som IOK vill använda sig utav för att skydda det unika i de olympiska spelen och stärka idrotten i samhället.Här följer några av de viktigaste områden som ”Agenda 2020” behandlar:

  • Ändringar i kandidatstädernas process med hjälp av en ny filosofi där potentiella kandidatstäderna bjuds in för att presentera ett projekt som passar deras idrotts, ekonomiska, sociala och miljömässigt långsiktiga planeringsbehov.
  • Minskade kostnader för att ansöka om OS, genom att minska antalet presentationer som är tillåtna samt att få ett betydande ekonomiskt bidrag från IOK.
  • Flytta från en idrottsbaserad till en grenbaserat program.
  • Stärka den 6:e grundläggande olympiska principen om nolltolerans för diskriminering i den olympiska stadgan ytterligare genom att addera diskriminering av sexuell läggning.
  • Lansering av den olympiska kanalen för att tillhandahålla en plattform för sport och idrottare utöver de olympiska spelen perioden, 365 dagar om året.
  • Anpassa och ytterligare stärka principerna om god förvaltning och etik.
  • Hålla kvar idrottare i centrum genom alla 40 förslagen, med fokus på att ren idrott är hjärtat inom IOK: s filosofi.

Du kan läsa mer om ”Agenda 2020” genom att klicka här.

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.