WEB_SPORT
Foto: TT

Tio nya ambassadörer till Stockholm Åre 2026

Sveriges Olympiska Kommitté presenterar tio nya ”ambassadörer” som engagerar sig i arbetet att få vinter-OS och Paralympics till Sverige och Stockholm 2026.

Bland dessa finns hockeymålvakten och NHL-stjärnan Henrik Lundqvist som har två OS-medaljer på sin meritlista. Ett guld från Turin 2006 och ett silver från Sotji 2014.

– OS på hemmaplan vore ju förstås något mycket speciellt för alla aktiva. Det är också en stor möjlighet för Sverige som land att visa världen vilka vi är. Som gammal Åre-bo så tycker jag personligen det vore väldigt häftigt att se olympiska spel i Åre, säger Henrik Lundqvist.

Med bland de nya ambassadörerna finns också Henriks tvillingbror Joel.

– Sverige är ett fantastiskt idrottsland. Det är på tiden att både aktiva och publik får uppleva ett OS på hemmaplan. Det hade betytt mycket, säger Joel och fortsätter:

– Personligen minns jag uppväxten i Åre på 80-talet då vi sökte spelen ett flertal gånger. Då räckte det inte hela vägen.

Totalt är det nu 49 svenska aktiva eller före detta aktiva elitidrottare som engagerat jobbar för att Sverige ska stå som värd för vinter-OS och Paralympics 2026.

Tidigare har det presenterats ambassadörer vid två tillfällen. Den första gruppen i november förra året och den andra precis innan jul.

– Under min karriär deltog jag i fem olympiska spel. Det är något av det absolut häftigaste jag fått uppleva. OS är en riktig folkfest som bidrar till så mycket glädje, gemenskap och framtida möjligheter. Tänk att ett olympiskt spel i Sverige kan bli verklighet. Nu tar vi chansen och bjuder tillbaka och arrangerar ett OS på ett sätt som bara Sverige kan, säger simhopperskan, Anna Lindberg.

Stockholm är tillsammans med Milano/Cortina i Italien enda kvarvarande kandidatstad vad det gäller vinter-OS och Paralympics 2026. Var spelen hamnar avgörs under ett IOK-möte i Lausanne den 24 juni.

De 10 nya ambassadörerna:

Henrik Lundqvist, ishockey
Joel Lundqvist, ishockey
Henrik Harlaut, slopestyle skidor
Peter Ojala, kälkhockey
Anna Laurell, boxning
Sofia Mattsson, brottning
Mattias Andersson, handboll
Aaron Lindström, alpint parasport
Maximilian Gyllsten, kälkhockey
Anna Lindberg, simhopp 

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.