Statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström. Foto: Anton Abele

Sveriges statsminister och utrikesminister vill ha vinter-OS och Paralympics i Sverige 2026

Sveriges regering står enad. Stödet för en svensk OS-ansökan är stark och både statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström hoppas få hälsa världen välkommen till vinter-OS och Paralympics i Sverige 2026.

– Sverige hade OS 1912 och nu är det dags igen. Vi är en stark vinteridrottsnation. Vi är väldigt bra på att arrangera stora mästerskap, det har vi visat i vinter med två stora mästerskap. Sverige vill ha OS och Paralympics och vi kommer att göra hållbara spel – ekonomiskt hållbart, socialt hållbart och miljömässigt hållbart, säger statsministern och får medhåll från sin utrikesminister:

– Välkommen till Sverige. Ni kan lita på oss och att vi kommer att göra vårt bästa för att det ska bli minnesvärda spel, säger Margot Wallström.

Ett mycket jämnt val i Sverige hösten 2018 gjorde att regeringsbildningen drog ut på tiden. Men när Sverige väl hade en ny regering på plats våren 2019, under ledning av Socialdemokraterna och partiledaren Stefan Löfven, så dröjde det inte länge innan beslutet togs om att stödja en svensk ansökan om vinter-OS och Paralympics 2026.

Och när stödet väl var uttalat så är det ett helhjärtat stöd från den svenska regeringen. Och Stefan Löfven tvekar inte över samhällsnyttan med ett OS.

– Vi är övertygade om att ett OS och Paralympics i Sverige blir ett projekt för hela landet att se fram emot. Det kommer att samla Sverige på ett fantastiskt sätt. Och vi kommer att ha nytta av ett OS inom många olika områden såsom jobb, näringsliv, integration och folkhälsa. Allt hänger ihop och det gäller att vi ser helheten i det här. Det är bra för Sverige och vi är bra på stora arrangemang. Det har vi visat inte minst under vinter som varit med både alpina-VM i Åre och skidskytte-VM i Östersund. Vi kan det här, säger Stefan Löfven och utrikesministern fyller på:

– Jag tror att det kommer att bidra till en positiv Sverigebild och det är viktigt för alla våra utrikeskontakter, men också för att hålla ihop Sverige. För oss är det viktigt att vinna omröstningen. Vi lyckades ju, mot alla odds, ta oss in i FN:s säkerhetsråd. Om vi kan klara det utifrån allt det vi står för som jämställdhet och öppenhet och mångfald. Då kan vi göra det i detta sammanhanget också, säger Margot Wallström.

Den svenska regeringen är inte ensam om att vilja arrangera vinterspelen. Idrottsrörelsen står givetvis också bakom ansökan – men också det samlade svenska näringslivet.

– Jag tycker det är ett tecken på den svenska modellen. Det vill säga att vi gör saker tillsammans. Staten gör sin del och näringslivet gör en väldigt betydelsefullt del. Det är klart att det spelar en stor roll och det ska näringslivet ha en stor eloge för, det vill säga att man tar ett stort ansvar i detta, säger Löfven och får medhåll av utrikesministern:

– Ja det kommer att vara ett viktigt stöd och att vi har med näringslivet bidrar också till Sverigebilden. De brukar vara aktiva i de här frågorna och det hoppas vi att de ska fortsätta att vara, säger Margot Wallström.

Den svenska slogan ”Made in Sweden” tycker båda passar bra med den svenska kampanjen.

– Jag tycker det betyder kvalité. Är det inte det som traditionellt har förknippats med ”Made in Sweden”? Vi håller hög kvalité och man kan lita på det som är ”Made in Sweden”. Det hoppas jag också ska prägla ett OS och Paralympics, säger Margot Wallström.

– För mig betyder det inte minst delaktighet. I Sverige så har vi den svenska modellen – som är världsberömd. Vi gör saker tillsammans, vi bryr oss om varandra och vi hjälper varandra. Och inte minst det hållbara tänkandet. Ska det byggas nått nytt till det här OS:et då blir det med schysta villkor för löntagare, som ska göra detta och vi kommer att se till att det blir hållbara spel – ”Made in Sweden”, säger Stefan Löfven och fortsätter:

– Jag tror att vår stolthet över Sverige skulle öka om vi fick arrangerat ett OS. Som jag sa så får vi ett projekt att se fram emot i hela landet. Och omvärldens ögon kommer att riktas mot Sverige. Nu är de redan riktade mot vårt land då ganska många känner till Sverige. Vi är väldigt stolta över vårt land och ett OS skulle bli ytterligare en sak att vara stolt över.

Både statsministern och utrikesministern har ett starkt idrottsintresse och fler OS-minnen att plocka fram.

– Jag har ett lite speciellt OS-minne som går tillbaka till OS i Sydney 2000. Då råkade jag känna deras OS-minister, Michael Knight, väldigt väl och han kom och hälsade på mig och hade OS-facklan i sitt bagage. Den skulle då, så småningom, tändas, visas upp och färdas runt. Det var en speciell känsla att få se och hålla i den. Annars gillar jag skidor väldigt mycket. Jag tycker det är det bästa, säger Margot Wallström och Stefan Löfven fyller på:

– Jag har ju suttit där framför TV:n så många gånger. Men jag vill nämna två minnen. Dels från Grenoble 1968 då Toini Gustafsson Rönnlund vann två OS-guld. Dels från Lillehammer och hockeyfinalen och Foppas (Peter Forsbergs) straff – som sedan också blev ett frimärke i Sverige. Det var magiskt.

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.