PeterEriksson_SAJT

Sveriges biståndsminister Peter Eriksson ställer sig bakom Sveriges OS-ansökan

Tidigare i veckan ställde statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström sig bakom Sveriges ansökan om att få arrangera vinter-OS och Paralympics 2026.

Nu meddelar biståndsminister Peter Eriksson att även han backar ”Stockholm Åre 2026”.

– Om vi skulle få ett första vinter-OS till Sverige, så skulle det få barn och ungdomar att intressera sig ännu mer för idrott och det skulle få dem att tycka att det är spännande, säger Eriksson.

Samtalet med Peter Eriksson inleds med att han berättar om hur han själv växte upp med ett stort sportintresse och inte minst då med en extra kärlek till de Olympiska mästerskapen.

– Det som gör att jag tänder till lite extra mycket på det här, är att jag tänker tillbaka på när jag själv var liten. När jag var kanske 10-15 år. Jag minns hur otroligt intresserad jag var av idrott och hur spännande det var med OS, säger Eriksson och fortsätter:

– Man gick själv ut med sina vänner och hoppade Fosbury-flopp efter att ha sett Richard Fosbury hoppa höjd, eller hoppade längd efter att ha sett Bob Beamon hoppa 8,90 meter.

– Det är sådant som gör att jag tror att om vi skulle få ett första vinter-OS någonsin till Sverige, så skulle det få barn och ungdomar att intressera sig ännu mer för idrott och det skulle få dem att tycka att det är spännande. Det kommer att göra att de ägnar sig mer åt idrott och det skulle vara bra för Sverige som land och för deras hälsa. De unga kommer att tycka att det är jätteroligt och då är det värt väldigt mycket.

Utifrån sin roll som biståndsminister finner Peter Eriksson många positiva delar i Sveriges OS- och Paralympics-ansökan.

– Jag gillar upplägget som Sverige har i sin ansökan och den är värd att stödja. Dels så är det väldigt lite investeringar och det skiljer sig dramatiskt från de tidigare stora satsningarna som flera diktaturer och auktoritära regimer gjort historiskt för att visa sin styrka och makt.

– Jag gillar också att vi kommer att använda befintliga arenor och att vi kommer att vara på flera olika platser för att klara av det här. Jag tycker att det är en bra och smart planering både ekonomiskt, ekologiskt och socialt.

Det pratas ofta om att ett vinter-OS och Paralympics i Sverige skulle ”sätta landet på kartan”. Ett uttryck som Peter Eriksson skriver under på och som han finner flera infallsvinklar kring.

– Jag tror att det skulle vara bra för svenskt företagande och näringsliv, att vi visar upp Sverige och att vårt land syns. Vi har ett väldigt vackert land att visa resten av världen och det är förstås bra för turismen som växer i Sverige. Kan man stödja det genom att hela världen tittar på bilder härifrån, är det väldigt positivt för Sverige naturligtvis.

Rent sportsligt tänker Peter Eriksson på de unga och lovande idrottstalangerna som finns i vårt land. De som är i rätt ålder och som skulle kunna få den moroten och motivationen, att satsa mot ett vinter-OS eller Paralympics på hemmaplan.

– Det är en härlig karriärplanering, när man ska ta beslutet om man ska satsa på sin idrott fullt ut eller ej. Kanske är jag tillräckligt bra för att hävda mig internationellt och har man då en målsättning med ett hemma-OS eller Paralympics kan det vara avgörande för att man vågar ta ett sådant beslut.

På måndag den 24 juni nästa vecka i schweiziska staden Lausanne är det dags. Då genomförs omröstningen som avgör om det blir Sverige eller Italien som får den stora äran att stå som värd för vinter-OS och Paralympics 2026.

Och biståndsminister Peter Eriksson kommer att vara på plats.

– Det ska bli väldigt spännande. Vad jag förstår är det väldigt ovisst om det blir Sverige eller Italien, så jag vill hjälpa till så mycket jag bara kan, avslutar han.

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.