Stordalen181218

Stordalen: ”OS till Sverige är en no-brainer”

Grundaren till Nordic Choice Hotels, Petter Stordalen, är positiv till ett vinter-OS och Paralympics i Sverige.

– Jag älskar Norden och den öppenhet som vi står för här. Jag vill att fler ska hitta hit, säger han i en intervju där han utvecklar sina tankar kring ”2026”.

Petter Stordalen, 56, är en norsk framgångsrik fastighetsutvecklare och framför allt grundare till Nordic Choice Hotels.

På SKL:s årliga seminariedag i november, där besöksnäring var på agendan, var Stordalen på plats. Då pratade han bland annat om vinter-OS och Paralympics till Sverige som en ”no-brainer”. Något som bland annat TurismNytt skrev om.

Här utvecklar han sina tankar kring detta.

– Vi har en unik möjlighet att arrangera ett OS som redan från start sagt att den ska använda befintliga arenor, visa upp flera delar av den här regionen och dessutom göra det på ett hållbart sätt. Att IOK också erbjuder sig att bidra med 9 miljarder kronor för att göra det är ju en möjlighet som vi inte kan missa. Detta sammantaget gör att det för mig är en no-brainer, säger Stordalen.

Hur går annars dina tankar? Varför ska Sverige arrangera vinter-OS och Paralympics 2026?
– Jag älskar Norden och den öppenhet som vi står för här. Jag vill att fler ska hitta hit. Vi lever i ett av världens bästa länder och det ska vi bli bättre på att visa upp, bättre på att sprida. Jag kan tänka mig få saker som är ett bättre showroom för detta än ett OS.

Varför är ett OS viktigt för Stockholm?
– OS är viktigt för Stockholm men också viktigt för Falun, Åre och Sigulda som tävlingarna är tänkta att hållas i. Jag tror att det hjälper till att svetsa samman den här delen av norra Europa, det hjälper oss att marknadsföra oss, att visa att utveckling och tillväxt kan ske på ett hållbart och ansvarsfullt sätt men också att det bidrar till att fler blir intresserade av vinteridrott. 

Om Sverige skulle få vinter-OS 2026, finns det många bitar som är viktiga i arbetet fram till dess, menar Stordalen, som lyfter fram betydelsen i att involvera det svenska folket.

– Eftersom merparten av de anläggningar som spelen kräver finns så är det viktigaste att involvera människorna som bor på de platser där OS är tänkt att hållas. Att alla involveras och bär detta arrangemang, att de är stolta över det. Lyckas vi med detta så kommer vi att genomföra ett fantastiskt arrangemang.

Att vara OS-stad, är det något som skulle påverka Stockholm även efter att spelen är över? På vilket/vilka sätt?
– Att vara OS-arrangör är någonting historiskt. Det skriver in oss i historieböckerna. Det är klart att man kommer vara oerhört stolta över OS 2026 i framtiden på samma sätt som vi är stolta över sommarspelen i Stockholm 1912 eller vinterspelen i Lillehammer 1994.

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.