Stefan Holm efter guldet i Aten 2004 | Foto: TT

Stefan Holm: ”Vi är ett genuint vintersportland”

Stefan Holm är olympisk guldmedaljör i höjdhopp och medlem i Internationella Olympiska Kommittén (IOK). Men han är också genuint intresserad av all idrott och i 35 år har han drömt om ett OS i Sverige.

– OS i Sarajevo 1984 var min inkörsport till idrott. Jag var åtta år och det var första gången jag förstod att ett olympiskt spel är något alldeles speciellt, säger Stefan och fortsätter:

– För mig personligen är ett OS en barndomsdröm. Jag minns hur oerhört besviken jag var 1988 när Lillehammer fick OS 1994. Jag trodde vi skulle vinna omröstningen. När det inte blev så insåg jag att det skulle dröja många år tills Sverige kunde bli aktuellt eftersom det var vårt grannland som fick det.

Vinterspelen i Lillehammer är ett bevis på hur en nation kan lyfta sin idrott till en helt ny nivå inför, under och efter ett OS. Samma år som Lillehammer tilldelades OS arrangerades vinterspelen i Calgary och Norge fick resa hem utan en enda guldmedalj. Men i de följande åtta olympiska vinterspelen, dvs från 1992 till 2018, har Norge vunnit i snitt tio guldmedaljer vid varje spel.

”Lillehammer var en vändpunkt”

Stefan är övertygad om att ett spel på hemmaplan betyder mycket för idrotten i landet

– För norsk vinteridrott var OS i Lillehammer en vändpunkt. Och än idag lever de på sina olympiska spel för 25 år sedan.

– Framgång i idrott fyller en nation med stolthet. Se bara vilka mottaganden våra svenska idrottshjältar får när de kommer hem med medaljer från mästerskap utomlands och tas emot av 10 000-tals jublande stockholmare på våra utomhusscener i Stockholms City, säger han och fortsätter:

– Vi är ett genuint vintersportland och för mig är det viktigt att vinter-OS går i vinterländer. Vi har infrastrukturen, vi har anläggningarna och vi kan konsten att arrangera bra mästerskapstävlingar på snö och is. Och vår kandidatur bygger på att det ska vara hållbart, både socialt, ekonomiskt och miljömässigt.

Stefan Holm vann olympiskt guld i höjdhopp i Aten 2004. Men det fanns en tid när han drömde om att bli en stjärna i längdskidåkning och hans idol hette Gunde Svan, en urstark karismatisk skidåkare, som vann sex olympiska guldmedaljer 1984 och 1988, varav fyra guld.

– Jag tävlade i längdskidor när jag var mellan elva och 15 år. Och jag ville bli en ny Gunde Svan. Men sedan kom några snöfattiga vintrar i den delen av Sverige där jag växte upp. Samtidigt gick det allt bättre för mig i höjdhopp. Så då var valet enkelt, säger han.

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.