WEB_INRIKES
Foto: Naina HelÈn JÂma/TT

Statsminister Stefan Löfven bekräftar regeringens stöd för Stockholm Åre 2026

Sveriges statsminister Stefan Löfven skickade under fredagen förra veckan ett brev till Internationella Olympiska Kommitténs ordförande, Thomas Bach.

Där bekräftar Löfven att den svenska regeringen ger sitt fulla stöd till Stockholm Åre 2026 och Sveriges ansökan om att få arrangera vinter-OS och Paralympics.

Det dokument som skickats till Thomas Bach, med uppgifterna om att den svenska regeringen ställer sig bakom Sveriges ansökan om vinter-OS och Paralympics, gör att Sveriges ansökan nu är komplett.

Detta är uppgifter som Sveriges Idrottsminister Amanda Lind offentliggjorde i svensk media två dagar tidigare.

– Om vi får ett olympiskt spel så skulle det vara väldigt stärkande, men också väldigt positivt på det sätt som SOK och Sveriges Paralympiska Kommitté planerat OS, att kunna visa att man kan göra det utan dyra nya skrytbyggen på ett så långt som möjligt hållbart och klimatsmart sätt, sade Lind bland annat då.

Dokumentet garanterar också att Sverige är villiga att även samarbeta med Organisationskommittén (OCOG), Internationella Olympiska Kommittén (IOK) och Internationella Paralympiska Kommittén (IPK). Detta för att se till att spelen ska bli bland annat framgångsrika, inkluderande, hållbara, säkra och respektera den Olympiska stadgan.

Stockholm Åre 2026 har nu lämnat över 200 garantier, bland dessa bland annat statens säkerhetsdokument. Men också garantier och åtaganden i förhållande till kommunfullmäktige, arenor, hotell, logistik och finans.

Sverige har presenterat ett flexibelt och hållbart sätt att arrangera vinter-OS och Paralympics 2026 som sträcker sig över fyra platser: Stockholm, Åre, Falun och den lettiska staden Sigulda. Detta i linje med IOK:s nya Agenda 2020-initiativ byggt kring begreppet: ”Använd det du har – där du har det”.

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.