Foto: Claudio Bresciani/TT

SPK:s generalsekreterare om 2026: ”Varit mer positiva än någon annan”

Johan Strid är generalsekreterare för Sveriges Paralympiska Kommitté.

Här utvecklar han sina tankar om ”2026”, om vad det betyder för den paralympiska rörelsen i Sverige – och om ett ”Olympiskt spel” som det redan är klart att Sverige ska stå som värd för.

– Vi har varit mer positiva till detta än någon annan under hela den här resan, säger Johan Strid.

Varför ska Sverige stå som värd för vinter-OS och Paralympics 2026 och på vilka sätt är det bra för Sveriges paralympiska rörelse? Johan Strid har många svar på en stor fråga.

– Framför allt ökar det intresset för den paralympiska idrotten, vilket gör det lättare för oss att rekrytera in fler med funktionsnedsättningar i idrott vilket är den största utmaningen vi har. Självuppfattningen från våra målgrupper är ofta att idrott är svårare än vad det faktiskt är och då blir förebilder en viktig del i detta, säger Johan och fortsätter:

– Att då ha OS och Paralympics på hemmaplan gör att vi kan bygga upp förebilder och att vi utifrån dem sedan kan göra program för att locka fler in i fysisk aktivitet och förhoppningsvis även in i idrott och kanske till och med fler som till sist når en Paralympisk nivå.

Viktiga år

Det är i skrivandets stund om knappt en månad sju år kvar tills Paralympics 2026 är beräknat att starta i Sverige om landet tilldelas spelen. Men åren och resan fram till detta är oerhört viktiga menar Johan Strid och säger att det finns mycket att jobba med – och att det är mycket som blir annorlunda om Sverige tilldelas ”2026”.

– Det som i huvudsak kommer att förändras är att vi kommer att kunna leva i ett ännu större mediafokus än vad vi har i dag. Intresset för parasport växer i den svenska befolkningen och runtom i världen. Och att ha ett spel i Sverige gör att vi kan driva vår utveckling för ett ännu större genomslag, säger han och fortsätter:

– Det ställer naturligtvis också krav på oss rent idrottsligt. Det gäller att vi förbereder oss väl och att vi har många medaljkandidater till 2026 och det gör det hela extra roligt. Vi har ofta svårt att rekrytera till idrott överhuvudtaget, men det är faktiskt extra svårt till vinteridrott. Det är inte alltid en så rolig kombination att ha en synnedsättning eller att sitta i rullstol och ge sig ut i snö och vinterväder.

Går man tillväga på något särskilt sätt för att hitta till parasporten om man nyfiken, intresserad och skulle vilja prova på?
– Nej, det skiljer sig inte jättemycket från den vanliga föreningsidrotten. Den mesta parasporten sker i vanliga idrottsföreningar. Det vi gör just nu tillsammans med vår partner Toyota och som är aktuellt just nu är”Start your impossible camp”.

– Där erbjuder vi möjlighet att få prova på olika parasporter under en helg, runtom i landet och att i samband med det få möta föreningar som håller på med dessa sporter. Vi tycker att det ska vara ett kort steg från att man hittar någonting man tycker är bra och roligt till att man faktiskt kan gå vidare i sitt engagemang och hitta sin egen hemförening.

Många kommande event

Johan Strid berättar att det händer mycket intressanta saker framöver för den svenska paralympiska rörelsen.

– Dels har vi haft en världscuptävling i längdåkning här för en vecka sedan i Östersund där Zebastian Modin från vår sida gjorde storslam. Det var jätteroligt att se att det gick så bra för honom. Han är en fantastisk skidåkare! Parallellt med världscupen hölls också en trenationerstävling i Paraishockey.

– Sedan kommer det fler världscuptävlingar. Vi har en tävling i parasnowboard i Klövsjö om någon månad eller två vilket också är en höjdpunkt. I slutet av april är det VM i paraishockey i Ostrava i Tjeckien, där Sverige står inför stora idrottsliga utmaningar.

Du nämnde tidigare att det är svårt att rekrytera nya aktiva till parasporten. Men hur skulle du säga att den svenska paralympiska rörelsen annars mår i stort?
– I stort mår vi väldigt bra. Det är ett högt tempo i utvecklingen utav våra idrotter och vi har ett bra tempo i att nå ut i våra målgrupper. Den stora utmaningen vi har just nu är mer att kunna organisera oss för att i bästa sätt ta hand om allt det engagemang som finns och att säkerställa att det finns en idrottslig utvecklingsväg för alla som önskar en sådan.

Sverige står värd 2021

I slutet av samtalet talar vi också om något som det redan står klart att Sverige ska stå som värd för år 2021.

– Parasportförbundet har fått ”Special Olympics World Winter Games” 2021. Det är idrott och glädje för personer med intellektuella funktionsnedsättningar. Special Olympics har en annan logik än vad Paralympics har. Här deltar man oavsett vilken nivå man är på i sin idrott.

– I Paralympics är det en rent medicinsk klassificering som avgör hur många klasser det ska vara i samma idrott. Men inom Special Olympics är den medicinska klassificeringen klar i och med att man har en intellektuell funktionsnedsättning. Man får då delas in utifrån sin förmåga att utöva den idrott som man ska tävla i.

– Det är jättekul och är verkligen någonting som jag tycker att den svenska idrottsrörelsen kan lära sig mycket utav vad gäller barn- och ungdomsidrott i att alla får vara med och alla kämpar utifrån sina egna förutsättningar.

Hur många är det som deltar?
– Förra gången var det 106 deltagande nationer och vi räknar med ungefär 2000 aktiva, 1000 ledare och 3000 volontärer. Så det är en stor grej som kommer att arrangeras i Östersund och Åre 2021.

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.