Foto: Eugene Hoshiko/TT

SOK:s kandidatpresentation i Tokyo

Under onsdagen genomförde SOK en presentation i Tokyo som kandidatstad för vinter-OS och Paralympics 2026.

Presentationen var 15 minuter lång där SOK:s generalsekreterare Gunilla Lindberg var först ut att tala, följd av SOK:s ordförande, Mats Årjes.

– Jag är väldigt stolt över kandidaturen från Stockholm och det är inte bara för att jag är svensk. Som IOK-medlem, tror jag på att vår kandidatur representerar de bästa möjligheterna för dem olympiska spelen. Inte bara för 2026, utan även för spelen som kommer därefter, sade Gunilla Lindberg under presentationen.

Efter Gunilla Lindberg och Mats Årjes, talade även tidigare ishockeymålvakten, Kim Martin Hasson, som har meriter från inte mindre än fyra vinter-OS där hon varit med och vunnit två olympiska medaljer.

– Stockholm 2026 bjuder in till en äkta vintersportupplevelse. Detta bland annat tack vare att Sverige har två hemliga ingredienser: Först har vi massor av vintersportsfantaster i vårt land och sedan har vi även jättemycket snö, sade bland annat Kim Martin Hasson.

Sist ut att tala var SOK:s kampanjledare för Stockholm 2026, Richard Brisius.I salen fanns representanter från inte mindre än 206 nationella olympiska förbund, många IOK-delegater och representanter från internationella specialidrottsförbund.

Totalt i den jättelika kongressalen i Grand Prince New Hotel, Takanawa i Tokyo, fanns 1 400 delegater från den olympiska rörelsen.För Sverige var detta första gången som en presentation framfördes som kandidatstad för ett olympiskt spel sedan 1997 – då presenterades Stockholm som kandidat för sommar-OS, 2004.

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.