Foto: Andrew Medichini/TT

Samuelsson: ”Får lite gåshud”

Dubble OS-medaljören från Pyeongchang, skidskytten Sebastian Samuelsson, är endast positiv till ett vinter-OS och Paralympics i Sverige 2026.

– Det skulle vara inspirerande och jag får nästan lite gåshud när jag tänker på det, säger Samuelsson som är mitt uppe i förberedelserna inför en ny säsong som stundar.

Sebastian Samuelsson hade ett riktigt lyckat OS i Pyeongchang i februari tidigare i år. Den 21-årige skidskytten kom hem från Sydkorea med guld i stafett och en silvermedalj från jaktstarten.

– Jag har väldigt fina minnen från Pyeongchang. Det var lite som mitt genombrott internationellt sett och vi hade ett par fantastiska veckor där. Detta förstås för hela den svenska truppen men framför allt för oss skidskyttar, så det var en mycket häftig upplevelse, säger Samuelsson.

På frågan om var han bevarar sina medaljer, skrattar Sebastian till innan han berättar att han numera kan ge ett bättre svar på den frågan som han fått många gånger tidigare.

– Jag kan faktiskt svara på det med gott samvete nu. I början förvarade jag dem i ryggsäckar och på lite olika ställen men nu har jag faktiskt lagt upp dem på en hylla i min lägenhet, så nu har de fått en fin plats.

Hur mycket inspirerar det att kunna se dem varje dag och tänka tillbaka på vad du presterade i ditt första OS?
– Jättemycket. Det är två medaljer jag alltid kommer att ha och de hjälper mig att kämpa på och man vill såklart ha fler medaljer. Det fungerar som en väldigt bra inspiration att man har lyckats klara det en gång och att man då kan göra det igen.

När vi kommer in på att prata om ett vinter-OS och Paralympics i Sverige 2026, är Sebastian Samuelsson endast positivt inställd till att arrangera detta i Sverige.

– Jag ser jättepositivt på det. Jag tycker att ett OS i Sverige skulle vara fantastiskt kul, både för mig men jag tror att det skulle vara väldigt bra för Sverige och för den olympiska rörelsen. Det känns som en häftig grej, säger Samuelsson och fortsätter:

– Jag tror att de effekterna är ovärderliga och jag tycker verkligen att man ska ta chansen här nu och göra detta som ett folkhälsoprojekt. Att inspirera folk att ut och röra på sig och att få unga att testa på många olika idrotter. Jag tycker att det kommer så många möjligheter med ett OS till Sverige att det vore dumt att inte ta dem.

Hur skulle det vara för din egen del, att tävla i ett OS i Sverige?
– Det skulle vara jättestort. De olympiska spelen är de största tävlingarna man kan göra som idrottare och om man dessutom skulle få möjligheten att göra det på hemmaplan i Sverige, det är väldigt få som har chansen att få göra det. Skulle jag få den möjligheten, framför allt i en ålder där jag kanske står på toppen av min karriär, vore det jättehäftigt och det skulle verkligen inspirera mig åren fram till dess.

– Det blir nära för alla som man känner och det skulle kännas väldigt familjärt. Det skulle vara inspirerande och jag får nästan lite gåshud när jag tänker på det, att ställa upp i en av karriärens kanske viktigast tävlingar och att få göra det i Sverige. Jag tror att Sverige skulle ha en jättestor chans att få arrangera detta bara vi går vidare med en ansökan och det är verkligen någonting vi borde göra. Jag ser bara positiva effekter av ett OS i Stockholm.

Avslutningsvis kommer vi in på att prata om den säsong som nu närmar sig för Sebastian Samuelsson och de andra svenska skidskyttarna. Och det är en säsong med en extra speciell höjdpunkt.

– Vi har en annan stor grej som väntar i skidskytte-VM i Östersund i mars. Det blir lite försmak för ett OS på hemmaplan kanske. Det kommer att vara hittills det häftigaste man har gjort i sin karriär och det är någonting som jag verkligen ser fram emot. Världscupsäsongen drar annars igång om en dryg månad och ska börja få in lite skidvana. Vi åker till Idre på torsdag för ett läger och det är de sista förberedelserna.

Hur speciellt blir det med ett VM på hemmaplan?
– Det är speciellt att tävla hemma i Sverige och känna det publikstödet som man får. Det är klart att ett VM, som är vårt mästerskap den här säsongen, kommer att bli en otroligt häftig inramning i Östersund och man kommer verkligen att kunna känna stämningen. Jag kan verkligen känna att vi kommer att lyftas fram av den svenska publiken.

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.