Foto: TT

Samlade intervjuer: Svenska idrottsstjärnorna om ”2026”

Det är en hel del svenska idrottsprofiler som har intervjuats här under det senaste halvåret sedan vi kom igång med arbetet här på vår officiella hemsida till Sveriges ansökan om att få arrangera vinter-OS och Paralympics 2026.

Intervjuer som kanske är lätta att missa om det är så att man tittar in här för första gången. Därför har vi i den här artikeln skapat en egen liten godispåse med intervjuer för er att ta del utav.

Vad tycker egentligen svenska idrottsprofiler om ”2026”? Vi börjar med den senaste och tar oss nedåt!

HENRIK LUNDQVIST, ISHOCKEY
– OS på hemmaplan vore förstås något mycket speciellt för alla aktiva. Det är också en stor möjlighet för Sverige som land att visa världen vilka vi är. Som gammal Åre-bo så tycker jag personligen det vore väldigt häftigt att se olympiska spel i Åre.

LÄS HELA INTERVJUN HÄR!


KIM MARTIN HASSON, ISHOCKEY
– Jag gillar det extra mycket nu med nya ”Agenda 2020”. När det inte längre handlar om att bygga och sedan riva utan att man ska använda det man har. Det är fantastiskt att få visa upp sporter, då det skulle få fler barn att vilja idrotta och röra på sig, vilket är jätteviktigt.

LÄS HELA INTERVJUN HÄR!


FREDRIK LINDSTRÖM, SKIDSKYTTE
– Det skulle vara jättehäftigt och det är något jag supportar. Mina OS-upplevelser har varit väldigt stora och jag tänker på barn och ungdomar som får möjlighet att drömma om ett vinter-OS och Paralympics på hemmaplan.

LÄS HELA INTERVJUN HÄR!


FRIDA KARLSSON, LÄNGDSKIDOR
– Det vore så himla häftigt! Jag hoppas verkligen att det slår in. Många säger att åldern 25-27 är då man ska vara som allra bäst i karriären. Så ett vinter-OS 2026 för min del vore en riktig dröm och det hade varit perfekt om jag kunde vara som allra bäst då.

LÄS HELA INTERVJUN HÄR!


THERESE ALSHAMMAR, SIMNING
– Folkhälsan måste upp och alla måste vara medvetna om hur vi rör oss och jag tror att ett engagemang kan födas genom att arrangera ett OS och Paralympics tillsammans.

LÄS HELA INTERVJUN HÄR!


STEFAN HOLM, HÖJDHOPP
– För mig personligen är ett OS en barndomsdröm. Jag minns hur oerhört besviken jag var 1988 när Lillehammer fick OS 1994. Jag trodde vi skulle vinna omröstningen. När det inte blev så insåg jag att det skulle dröja många år tills Sverige kunde bli aktuellt eftersom det var vårt grannland som fick det.

LÄS HELA INTERVJUN HÄR!


HANNA ÖBERG, SKIDSKYTTE
– Jag vill väldigt gärna ha OS till Stockholm och Sverige. Jag kommer troligtvis fortfarande vara aktiv då och att få tävla på ett OS på hemmaplan, det går inte att få det större än så.

LÄS HELA INTERVJUN HÄR!


ANETTE NORBERG, CURLING
– Jag har jobbat med det här ganska länge och intensivt i perioder. Jag tror verkligen att det här skulle vara bra för Sverige och för svensk idrott. Man skulle bli rätt besviken om det inte blir av. Jag ser jättemycket fram emot den här fortsatt processen och att försöka få till det här.

LÄS HELA INTERVJUN HÄR!


JOHAN OLSSON, LÄNGDSKIDOR
– Jag tror att det är viktigt för de unga som då vågar se både kort- och långsiktigt. Att man vågar sikta hårt på nästa tävling men också ha det med sig att man ska satsa mot ett OS som ligger så pass långt fram i tiden. Jag tror att det är viktigt för 19-20-åringarna som är nära att slå igenom i sina karriärer eller som har något år kvar, att de orkar hålla i sina satsningar och våga ge idrotten en ordentlig chans.

LÄS HELA INTERVJUN HÄR!


EBBA ANDERSSON, LÄNGDSKIDOR
– Jag tror såklart att det skulle vara en otrolig upplevelse och något som kanske inte alltför många idrottare får chansen att göra, att tävla på hemmaplan under ett så stort mästerskap som OS faktiskt är. Det är ändå det absolut största som en idrottare kan vara med om.

LÄS HELA INTERVJUN HÄR!


SARA HECTOR, ALPINT
– Det hade såklart varit värsta grejen och det hade varit bra för idrotten i landet. Det hade varit bra för att inspirera alltifrån barn till vuxna, att röra på sig mer och att sporta mer. Det finns hur mycket forskning som helst som visar att det behövs och att göra det genom idrott tror jag är något som skulle vara super-positivt.

LÄS HELA INTERVJUN HÄR!


CHARLOTTE KELLA, LÄNGDSKIDOR
– Om det är så nära i tid, även om jag själv inte kommer att vara aktiv längre, så skulle jag verkligen vilja vara med och uppleva OS och den resan som det är. Inte bara just under spelen utan även vägen dit. Jag tror att det skulle vara jättespännande med de möjligheter som finns nu. Det känns intressant.

LÄS HELA INTERVJUN HÄR!


CALLE HALFVARSSON, LÄNGDSKIDOR
– Står Sverige som värd är det en väldigt liten chans att jag slutar innan det. Så jag kan absolut se mig själv vara med där. Jag ser ingen pension framför mig än så länge utan jag hoppas vara med där och det skulle också kunna vara en avslutning på min karriär.

LÄS HELA INTERVJUN HÄR!


FRIDA HANSDOTTER, ALPINT
– Skulle det bli så att Sverige står som värd 2026 önskar jag att jag skulle få vara en del av det, och att få hjälpa till med att göra det till ett så bra OS som möjligt för de som ska vara med och tävla.

LÄS HELA INTERVJUN HÄR!


ANNA HOLMLUND, SKICROSS
”Det är på något sätt Sveriges tur nu. Calgary och Milano har arrangerat OS tidigare vilket Sverige inte har. Om det inte kostar stora skattepengar är det en stor framgång”, skriver Holmlund i ett mail.

LÄS HELA INTERVJUN HÄR!


ZEBASTIAN MODIN, PARA-LÄNGDSKIDOR
– Jag tror att om förutsättningarna blir bättre, kan det inspirera många. Tittar man på Para-vinter så är vi ruskigt dåliga i Sverige.

LÄS HELA INTERVJUN HÄR!


SEBASTIAN SAMUELSSON, SKIDSKYTTE
– Det skulle vara inspirerande och jag får nästan lite gåshud när jag tänker på det, säger Samuelsson som är mitt uppe i förberedelserna inför en ny säsong som stundar.

LÄS HELA INTERVJUN HÄR!


JESSICA LINDELL VIKARBY, ALPINT
– Vi har ett så unikt läge i dag att vi verkligen måste ta vara på det.

LÄS HELA INTERVJUN HÄR!

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.