Foto: TT

Richard Brisius om regeringens besked: ”Viktigt och glädjande”

Under tisdagen kom beskedet att regeringen ställer sig positiva till Sveriges ansökan om vinter-OS och Paralympics 2026.

– Det är ett viktigt och glädjande besked att vi nu även har med oss regeringen i stödet som vi behöver för att ansöka om vinter-OS och Paralympics 2026 till Sverige, säger Richard Brisius, VD för Stockholm Åre 2026.

Richard Brisius leder arbetet med Sveriges ansökan om att få arrangera vinter-OS och Paralympics 2026. Han menar att beskedet från regeringen var viktigt och att det känns bra att de nu blir ”en del av laget”.

Den 24 juni avgörs det vilka som får äran att stå som värd för vinter-OS och Paralympics 2026 där det finns två kandidater kvar: Stockholm/Åre, Sverige och Milano/Cortina, Italien.

– Det känns jättekul att de är med i laget nu, så nu är laget som går fram mot omröstning 24 juni starkare än någonsin. Det som väntar nu är förstås fullt fokus på den omröstningen och fortsätter vi i den här andan gemensamt tror jag att den drömmen som vi bär om att få vinter-OS och Paralympics till Sverige kan bli verklighet. Det skulle betyda mycket för väldigt många i Sverige, säger Brisius och fortsätter:

– Detta besked var en väldigt viktig milstolpe i arbetet som pågått under en lång tid och som har involverat många under många år. Regeringens stöd är centralt både avseende det faktiska stödet i form av säkerhetsarbetet men också för att det här är något som ska samla hela Sverige och det är regeringens mästargren.

VD, Richard Brisius

Richard Brisius berättar att det under åren som han arbetat med denna ansökan, funnits en löpande och bra kontakt med Sveriges politiker, som nu lett fram till detta positiva besked.

– Vi har haft en löpande positiv kontakt under två års tid med många personer i politiken, i riksdagen i regeringen och representanter därifrån. Det har varit ett arbete som varit av informativ karaktär där vi informerat och försett med nya uppgifter. För det är så mycket som har ändrats kring hur man arrangerar ett OS och hur man ansöker om det, säger han och fortsätter:

– Sedan har vi låtit var och en själva ta ställning och skapa sin egen uppfattning om vad man tycker. Vi har inte försökt trycka på detta på något vis utan vi har informerat. Vi har många kloka och smarta personer bland våra politiker som har insett värdet i det här och insett att det här nya passar Sverige och att vi kan göra en förändring. En förändring inte bara för Sverige, utan även för den Olympiska rörelsen framåt.

Hur ser arbetet nu ut fram till den avgörande omröstningen?
– Det kommer att gå fort då det är en intensiv och väldigt viktig period för det är nu det avgörs. Det är IOK-medlemmarnas röster den 24 juni som är viktigast och som avgör det här. Det är det vi har fokus på, att fortsätta att berätta om vårt fantastiska koncept och berätta om vad som kommer att bli det mest hållbara OS och Paralympics någonsin i Stockholm Åre 2026.

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.