Frida Hansdotter
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Hansdotter om 2026: ”Önskar jag var några år yngre”

Frida Hansdotter laddar för ett VM på hemmaplan i Åre. Samtidigt öppnar hon för att bli en del av ”2026” om vinter-OS och Paralympics skulle arrangeras i Sverige.

– Skulle det bli så att Sverige står som värd 2026 önskar jag att jag skulle få vara en del av det, och att få hjälpa till med att göra det till ett så bra OS som möjligt för de som ska vara med och tävla, säger Hansdotter.

Det var under vinter-OS i Pyeongchang tidigare i år som Frida Hansdotter nådde sitt stora mål: att bli olympisk mästare. Detta när hon hamnade överst på prispallen under mästerskapets slalomtävling.

Vårt samtal börjar med att Hansdotter berättar om sina olympiska upplevelser och hur olika de tre spelen hon har fått vara med och uppleva har varit för henne.

– Vid första tillfället var det mycket fokus på att byta pins, vilket var väldigt kul att få göra med åkare från andra länder. Men jag kommer också ihåg att Anja (Pärson) sa åt mig och Theresé Borssén att ”brudar, nu är det fokus på tävling, nu byter vi inga fler pins!”

– I Sotji stod jag på startlinjen och hoppades att jag skulle ta en medalj. Men jag lyckades inte den gången utan blev femma. Från den dagen kände jag sedan att ”i Pyeongchang, då jäklar”, då skulle jag vara i toppen. Och att lyckas med den målbilden som jag haft från Sotji, att bli olympisk mästare, det är klart att det är fantastiskt. OS för mig kommer alltid att vara en speciell känsla.

Kan du beskriva vad OS betyder för dig?
– OS för mig är fantastiskt härligt. Bara det här med att få tillhöra en svensk trupp. Alla har de här truppkläderna på sig och man kommer in på ett sånt stort mästerskap och känner att det är vi som är här för att representera Sverige. Den känslan är magisk och det är bland annat det jag älskar med OS.

”Fantastiskt att få tävlingarna hit”

Vi pratar sedan om vinter-OS och Paralympics 2026, och Fridas egna tankar kring om det skulle arrangeras i Sverige. Hon är mycket positiv till det, men önskar att hon själv var något yngre så att hon kunde vara en del av startfältet.

– Det skulle förstås vara fantastiskt att få tävlingarna hit. Samtidigt kan jag önska att jag hade varit några år yngre så att jag kanske skulle kunnat få vara med den dagen det skulle vara OS här hemma. Men förhoppningsvis kan jag vara med på något annat vis, eftersom jag inte kommer att tävla då.

Du ser inte dig själv stå på den startlinjen?
– Nej, det gör jag inte.

Då blir vinter-OS i Beijing 2022 ditt sista OS?
– Jag kanske inte ens är med då, men vi får se. Den dörren stänger jag inte ännu, även om jag tror att det är väldigt långt borta det också, säger 32-årige Hansdotter.

Den svenska längdstjärnan Charlotte Kalla berättade häromdagen om sina tankar kring att vara en del av ”2026” om det landar i Sverige. När vi berättar det för Frida Hansdotter, har hon liknande tankar även om fokus just nu ligger på hennes egen säsong som väntar.

– Jag är mitt i min satsning och det är 120 procent skidåkning för min egen del. Jag har ingen möjlighet nu att vara med.Skulle det bli så att Sverige står som värd 2026 önskar jag att jag skulle få vara en del av det, och att få hjälpa till med att göra det till ett så bra OS som möjligt för de som ska vara med och tävla Att de som är med får ett minne för livet och att det blir ett fantastiskt OS för dem.

Hemma-VM stundar

För Frida Hansdotters del är huvudfokus den här säsongen självklart hemma-VM i Åre i februari.

– Det ska bli jättekul. Jag fick vara med under VM på hemmaplan ’07 för att se och lära samt åka Super G. Anja levererade helt magiska prestationer på det mästerskapet, så det är klart att man hoppas att vi ska kunna göra ett bra VM på hemmaplan. Jag hoppas att vi svenska åkare kan åka därifrån och känna oss nöjda med att vi presterade så bra som vi vet att vi kan.

Känslan att få tävla på hemmaplan?
– Det kommer att vara extra härligt på många sätt. Bara det att höra röster i backen som hejar på en på svenska kommer att bli härligt. Men ett VM på hemmaplan kommer också med mer press då alla vill att vi ska göra det bra som hemmanation, så det blir nog båda och, avslutar Hansdotter.

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.