HK_sajt2

Politikerna enas i OS-frågan

Stockholm Handelskammare bjöd under tisdagen in till ett seminarium med OS-fokus. Det var fullsatt i salen och många ville veta mer om hur ett vinterspel skulle kunna användas som en språngbräda för hållbar utveckling.

Med bland talarna fanns Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholms stad (M) och Karin Wanngård, oppositionsborgarråd Stockholms stad (S).

Två politiker som till vardags står en bit ifrån varandra i en del politiska frågor, men som enas i ett ja, när de får frågan om de är positiva till Sveriges ansökan om att få arrangera vinter-OS och Paralympics 2026.

– Det har blivit en stor fördel nu med Agenda 2020, just när det gäller hållbarhet. Det är ett styrkebesked, både för OS men också för Stockholm att få vara med i de här sammanhangen. Vi skulle ha stora möjligheter här i Sverige att kunna visa upp nya innovationer på det här området om Sverige tilldelas vinter-OS och Paralympics 2026, säger König Jerlmyr och fortsätter:

– Om vi får ett OS till Sverige ska vi säkerställa att det kommer att bli väldigt bra och det är något alla ska känna sig trygga med. Då är det viktigt att vi gör det tillsammans. Vi behöver stå sida vid sida när vi tar emot beskedet och får vi OS och Paralympics, kommer vi se till att det blir väldigt bra. Då måste vi vara med operativa och säkerställa att det vi säger också kommer till handling.


Karin Wanngård, som precis som Anna König Jerlmyr kommer att vara på plats i Lausanne under den avgörande omröstningen den 24 juni, är inne på samma spår.

– Jag är en stor OS-entusiast. När det handlar om vinter-OS och Paralympics är jag övertygad om att Stockholm kommer att kunna arrangera det här på ett jättebra sätt. Vi har många utav de arenor som behövs, även om vi behöver göra några komplement eftersom att vi gärna vill ha längdskidåkningen och skidskyttet i Stockholm.

– Med de fantastiska backar som finns i Åre och hoppbacken i Falun kommer det att bli fantastiska spel också i samarbete med Lettland. Jag ser förutsättningarna för alla fantastiska idrottsutövare, för våra ungdomar att få se sina idoler och att också själva vilja utöva mera sport. Det är också en stor möjlighet till arbete och för integration och vi vet att vi kan arrangera de här spelen på absolut bästa sätt. Jag kommer att vara på plats i Lausanne och verkligen heja fram Stockholm som OS-stad.

Politikerna får chansen att avsluta innan seminariet är över. Wanngård nämner då en bra poäng kring en annan fråga som varit omtalad en längre tid och det är den kring snön i Stockholm. Hur blir det med den under ett vinter-OS och Paralympics?

– Det skulle kännas mycket bättre att vi producerar den snö vi behöver på ett klimatmässigt hållbart sätt och lägger ut den där vi vill ha den. Det är mycket bättre än att vi parallellt med ett vinter-OS också ska ha ett snökaos i Stockholm, säger Wanngård.

Även Anna König Jerlmyr lyfter avslutningsvis fram en viktig del i Sveriges ansökan om att få arrangera vinter-OS och Paralympics.

– Jag tror att Paralympics skulle möjliggöra för fler unga med funktionsnedsättningar att få prova på fler vintersporter. Det är inte helt enkelt i dag, oavsett om du har osynliga funktionsnedsättningar eller fysiska. Det här skulle kunna möjliggöra för fler unga att bli inkluderade på riktigt.


Seminariet inleddes med att Miljöpartiets tidigare språkrör, Maria Wetterstrand, bjöd på sin syn på Sveriges vinter-OS- och Paralympics-ansökan ur en hållbarhetsaspekt. Hon lyfte fram många intressanta delar i sin analys och gillar att ribban lagts högt kring hållbarhetsmålen.

– Stockholm Åre 2026 strävar efter att ha en positiv inverkan på samtliga 17 globala hållbarhetsmål. Det är väldigt intressant om man kan leda det och bevisa att det faktiskt är möjligt att få igenom alla dessa på ett seriöst sätt och visa att man har en positiv inverkan, sade Wetterstrand.

Wetterstrand såg flera styrkor i Sveriges ansökan och är precis som Anna König Jerlmyr och Karin Wanngård positiv till ett vinterspel i Sverige 2026.

– När jag tittar på Sveriges ansökan finns det flera stora styrkor för Stockholm. Bland annat handlar det om just hållbarhetsområdet där Sverige redan ligger väldigt långt fram. Det lägger grunden för att ett vinter-OS och Paralympics i Sverige skulle kunna bli en modell för kommande evenemang senare.

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.