WEB_SPORT
Foto: Henrik Montgomery/TT

Ordförande Mats Årjes om VM-aktuella Åres viktiga del i ”2026”

SOK:s ordförande Mats Årjes har varit uppe i Åre under inledningen av alpina VM. Åre som är en självklar och viktig del i Sveriges ansökan om att få arrangera vinter-OS och Paralympics i Sverige 2026.

– Åre har en tradition som är imponerande då det genomförts över 100 världscuptävlingar där, vilket talar sitt tydliga språk, säger Årjes.

För några veckor sedan adderades Åre i namnet till Sveriges ansökan om att få arrangera vinter-OS och Paralympics 2026. Ett naturligt och bra steg att ta, menar SOK:s ordförande Mats Årjes.

– Det känns väldigt självklart och naturligt då Åre har varit en del av Sveriges samtliga kandidaturer kring vinter-OS. Det är den enda plats i Sverige där man kan åka samtliga alpina discipliner som ingår i ett olympiskt spel.

– Det finns arenaidrotter som kan genomföras i en storstad och även delar av de grenar som genomförs utomhus. Men när det kommer till de fallhöjder som krävs för alpina grenar, då måste man söka sig dit de förutsättningarna finns och i vårt land så är det Åre som är den enda och självklara platsen för de tävlingarna.

Vad säger du om Åre som tävlingsplats för den alpina världseliten?
– Åre har en tradition som är imponerande då det genomförts över 100 världscuptävlingar där, vilket talar sitt tydliga språk. Det finns en destination i Sverige som har en erfarenhet inom alpin skidsport och det är Åre.

– Jag hoppas och tror att hållbarhet, som uttryckts som en viktig del i framtida olympiska spel, verkligen ges det utrymme som det i själva verket innebär. VM 2019 i Åre är ett lysande exempel eftersom att vi använder i princip 100 procent av det som användes 2007 för VM. Det är precis så det ska vara för ett OS också, att allting kan användas även för ett olympiskt spel.

Mats Årjes har varit uppe i Åre under inledningen av de alpina världsmästerskapet. Han ser det som ett bra och viktigt fönster utåt för Sverige i arbetet mot vinter-OS och Paralympics 2026.

– Det är ett väldigt viktigt fönster utåt och den tradition vi har i Sverige med att arrangera stora mästerskap i de grenar och discipliner som vinter-OS omfattar, tror jag har väldigt stor betydelse. Vi har konståknings-VM på ingång, vi har och kommer att arrangera ishockey-VM med mera, så det är egentligen bara att räkna upp vilka grenar som vi inte har erfarenhet av att ha arrangerat i världsmästerskap och det är väldigt få.

Det var i förra veckan sju år kvar tills det är tänkt att vinter-OS 2026 ska till att invigas i Sverige.

– Jag tycker och tror fortfarande att det här är en fantastisk möjlighet för vårt land att visa upp hur duktiga vi är. Både på att arrangera stora evenemang, men också i möjligheten att visa omvärlden hur vi tänker kring hållbarhetsfrågor, säger Årjes.

– Det koncept som vi har gått till IOK med kan bli väldigt intressant att studera då vi har i mångt och mycket klara anläggningar som går att använda och det är det som mycket handlar om och är det som IOK vill kommunicera.

Hur mycket drömmer du dig bort till 2026?
– Jag tänker på det här jättemycket och det ska bli oerhört spännande att se vad som händer här fram till den 24 juni och att se hur vi fortsatt kan jobba hårt med detta fram tills dess, avslutar Mats Årjes.

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.