debattartikelSTOR
Foto: TT

”Om sju år kan ett olympiskt spel i Sverige vara verklighet”

Under onsdagen publicerades en debattartikel i Aftonbladet. Detta undertecknad av flera stora profiler och ledare inom svensk elitidrott.

Den pekar på flera positiva saker med att få vinter-OS och Paralympics till Sverige. Bland annat punktas dessa tre viktiga ambitioner upp i arbetet under åren fram till 2026.

  1. Ett breddidrottsprogram som om sju år leder till att fler ungdomar jämfört med idag är aktiva i en idrott. Några av dessa kommer att ha nått en idrottslig nivå så att de kan tävla mot sina internationella motsvarigheter. Men för de som inte når dit är engagemanget och deltagandet meningsfullt för dem ändå, för hälsan och för engagemanget.

  2. Senast 2026 ska Stockholmsregionen ha uppnått en nivå i sitt utbud av anläggningar för breddidrott som är jämförbart med till exempel Malmö eller Göteborg. Kö till en idrott ska inte längre vara en fråga om deltagande eller inte. Och vid ett OS och Paralympics kan vi visa vår omvärld att även i Stockholm ser vi idrott som en viktig väg till folkhälsa och engagemang.

  3. Sveriges och Stockholms befolkning förändras snabbt. Allt fler av såväl vuxna som ungdomar har sina rötter i andra länder. Det är omvittnat hur väl idrotten fungerar som en integrerande faktor. Genom särskilda satsningar på idrotten kan vi uppnå ett mer sammanhållet Sverige och Stockholm.

Du kan läsa hela debattartikeln genom att klicka här.

En artikel undertecknad av:

Margareta Israelsson, ordförande Parasport
Peter Larsson, ordförande Stockholms Idrottsförbund
Mats Årjes, ordförande Sveriges Olympiska Kommitté
Charlotte Kalla, längdskidor
Carolina Klüft, friidrott 
Anette Norberg, curling
Therese Alshammar, simning
Maja Reichard, parasimning
Tomas Gustafson, skridsko
Peja Lindholm, curling
Magdalena Forsberg, skidskytte
Kim Martin Hasson, ishockey
Stefan Holm, friidrott 
Jessica Lindell Vikarby, alpin skidåkning 
Anja Pärson, alpin skidåkning
Marcus Oscarsson, kanot
Anders Södergren, längdskidor

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.