Foto: Thomas Lovelock/TT

Modin: ”Det skulle bli lättare att leva”

Svenska paralympiska längdstjärnan, Zebastian Modin, ser en långsiktig och nödvändig satsning i Sverige om Paralympics arrangeras här 2026.

– Jag tror att om förutsättningarna blir bättre, kan det inspirera många. Tittar man på Para-vinter så är vi ruskigt dåliga i Sverige, säger han.

Zebastian Modin har tagit fem paralympiska medaljer i längdkarriären. Den senaste kom i Sydkorea i februari när han tog silver i sprinten.

Han är positiv till att Paralympics och vinter-OS skulle arrangeras i Sverige, men inte framför allt för att tävla på hemmaplan utan för att han hoppas och tror att det skulle ge bättre förutsättningar.

– Jag tror att om förutsättningarna blir bättre, kan det inspirera många. Tittar man på Para-vinter så är vi ruskigt dåliga i Sverige. Då tänker jag att om vi får bättre förutsättningar och kan satsa på fler personer, det skulle kunna ge en ”Dominoeffekt”.

På vilket sätt är vi dåliga i Sverige?
– Vi tar en medalj i Sydkorea, vi har en längdåkare och en alpin åkare med. Jag menar, Brasilien har liksom en person med. England hade en längdåkare med. Vi är lika dåliga som de är. Vi har förvisso ett curlinglag och ett hockeylag, men de gör inga större prestationer. För att vara ett vinterland är vi riktigt dåliga, framför allt prestationsmässigt, säger Modin.

24-årige Modin menar att ett Paralympics och vinter-OS till Sverige skulle ge en effekt mycket tidigare än när spelen faktiskt skulle komma hit 2026.

– Paralympics är förstås det allra största för mig och det skulle vara stort att få köra det hemma i Sverige. Men det skulle också ge mig förutsättningar att göra bra tävlingar fram till dess i till exempel redan i VM 2021 för att sedan vara bättre i Peking 2022. Jag ser det inte bara som att det är kul för en vecka i mars 2026, utan jag tror att jag skulle kunna göra bättre resultat hela vägen fram.

Har du sett en sådan utveckling i andra länder?
– Absolut, det har jag. Jag har sett det hända i Kanada, de fick fina förutsättningar fram till tävlingarna där och nu har de ett bra lag. Sydkorea fanns knappt i längdåkning ett par år innan de fick Paralympics, nu har de ett helt lag som fortsätter att satsa. Så jag hoppas på lite samma effekt i Sverige.

Zebastian Modin kan se sig själv satsa mot ett Paralympics på hemmaplan om det skulle bli klart att det kommer till Sverige.

– Jag tror det. För då skulle förutsättningarna bli bättre och då skulle det vara lättare att leva och göra en långsiktigare satsning. Då skulle man inte behöva släcka bränder för att få ihop det, avslutar Modin.

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.