Fredrik Sandberg/TT

Medaljhjältarnas tankar om 2026: ”Inget toppar det”

Skid-VM i österrikiska Seefeld är över.

Och efter att sista åkaren hade gått i mål, kunde vi konstatera att det blev ett lyckat mästerskap för de svenska damerna som totalt åkte hem med fem medaljer – två guld, två silver och ett brons.

Flera av damerna i skidlandslaget har intervjuats här tidigare vid olika tillfällen där de inte minst fått prata om sina tankar kring ett vinter-OS och Paralympics i Sverige 2026.

Charlotte Kalla, som var en del av stafettlaget som vann guld i Seefeld, är i dag 31 år. Guldet i Österrike var hennes totalt tredje mästerskapsguld och 13:e VM-medalj.

Kalla vill uppleva resan

Hon ser inte sig själv på startlinjen i Sverige 2026 om spelen kommer hit, men vill hemskt gärna vara en del på resan fram tills dess och är också en av våra ambassadörer.

– Om det är så nära i tid, även om jag själv inte kommer att vara aktiv längre, så skulle jag verkligen vilja vara med och uppleva OS och den resan som det är. Inte bara just under spelen utan även vägen dit. Jag tror att det skulle vara jättespännande med de möjligheter som finns nu. Det känns intressant, sade Kalla i en intervju i november förra året.

Frida Karlsson är bara 19 år, men kan efter sitt första VM, konstatera att hon redan tagit tre medaljer – en av varje valör. Hon var också en del av stafettlaget tillsammans med Charlotte Kalla, Ebba Andersson och Stina Nilsson.

Utöver det tog Frida också silver på 10 km klassiskt, samt ett brons på den avslutande tremilen.

– Det vore så himla häftigt! Jag hoppas verkligen att det slår in. Många säger att åldern 25-27 är då man ska vara som allra bäst i karriären. Så ett vinter-OS 2026 för min del vore en riktig dröm och det hade varit perfekt om jag kunde vara som allra bäst då, sade hon en intervju inför mästerskapet i Seefeld.

Det kryllar av unga och talangfulla skidåkare på damsidan i det svenska landslaget. Ebba Andersson, 21, är en annan av dem som tog startsträckan under stafetten i Seefeld. Ebba var också en del av det svenska stafettlaget under vinter-OS i Sydkorea för ett år sedan som tog ett silver.

– Det skulle vara en otrolig upplevelse och något som kanske inte alltför många idrottare får chansen att göra, att tävla på hemmaplan under ett så stort mästerskap som OS faktiskt är. Det är ändå det absolut största som en idrottare kan vara med om, sade hon om ”2026” i en intervju inför säsongen.

Stina Nilsson: ”Inget toppar det”

När den andra gruppen av ambassadörer presenterades i december, fanns Stina Nilsson med bland dessa. Sprintspecialisten som åkte hem från VM med inte mindre än två guldmedaljer.

Detta var Stinas första VM-guldmedaljer efter fem tidigare silver. Från OS i Pyeongchang kom Stina hem med ett sprintguld.

– Att få uppleva ett Olympiskt spel på hemmaplan är det största som en enskild idrottare kan få uppleva i sin karriär. Inget toppar det, sade Stina vid presentationen av ambassadörer.

Läs intervjuerna i sin helhet:
• Charlotte Kalla
• Frida Karlsson
• Ebba Andersson
• Stina Nilsson

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.