Ericsson2
VD Rikard Brisius under sitt framträdande.

Lyckad workshop med frågor om klimat och hållbarhet i fokus

Representanter från civilsamhället, näringslivet och högskolor samlades för att delta i en workshop i Ericssons fina lokaler i Kista under onsdagen.

Detta för att tillsammans vara med och utveckla kärnan för ett svenskt hållbarhetslöfte för att arrangera vinter-OS och Paralympics 2026.

Det var ett 50-tal personer som tog sig till Ericsson Studio i Kista för att utbyta bland annat tankar, åsikter och erfarenheter ur ett hållbarhetssyfte.

Fokuset låg på just hållbarhet och där den stora frågan var hur Stockholm Åre 2026 kan utföra ett så hållbart och klimatsmart vinter-OS och Paralympics som det bara är möjligt.

Johan Strid är generalsekreterare för Sveriges Paralympiska Kommitté och även hållbarhetsansvarig för Sverige ansökan om vinter-OS och Paralympics. När onsdagens workshop var klar, var han nöjd när han summerade sina tankar om dagen.

– Det har varit fantastiskt engagerade människor med otroligt mycket kunskap. Jag blev upplyft av tanken att om vi kan fånga all den här kunskapen och omvandla den till faktisk handling kommer vi långt. Det har varit ett väldigt bra och stort engagemang, samt mycket kunskap och vilja.

Ericsson Studio inför att onsdagens workshop skulle inledas.


De som deltog fick under dagen diskutera olika frågor kring dagens huvudämne i mindre grupper. I varje grupp fanns kollegor till Strid från Sveriges Paralympiska Kommitté närvarande för att samla tankar och kunskap från samtalen.

– Jag är säker på att vi kommer att få ut mycket konkret från dessa gruppers samtal där vi kan stärka upp arbetsdokumentet som heter ”Our Promise”. Det kommer att hjälpa oss att lyfta blicken och det här är en bra plattform för vår kampanj den 24 juni när det är tänkt att vi ska vinna den här matchen, säger Strid.

”En väldigt imponerande dag”

Anja Olin-Pape är ordförande för Europarådets kommitté för ungdomsfrågor. Hon var efteråt nöjd med dagen och berättar att de hade långa och bra diskussioner i den grupp hon deltog i.

– Det har varit en väldigt imponerande dag. Det har varit fantastiskt roligt att se människor från så många olika aktörer och organisationer som kommer hit och får ”brainstorma” i den här typen av format. Jag gillar blandningen av expert-input med att få sitta och bara prata om det.

Thomas Frostberg är redaktör för ”Global utveckling” på Dagens Nyheter. Han berättar att han inte är särskilt sportintresserad, men att han har en annan ingång när det häller hållbarhet och att han hade en intressant workshop.

– Det har varit intressant. Detta sättet att jobba, att öppna upp och ta in röster från olika håll, det var lyckat. Vi hade en diskussion pågående på alla punkterna egentligen hela vägen in i mål. Man märker att det finns mycket kunskap från organisationer i civilsamhället, från näringsliv med mera, så det har varit spännande.

– För min del, som inte är särskilt sportintresserad, tror jag att ett vinter-OS och Paralympics skulle kunna vara nyckeln till att öppna upp för mycket mer. Att göra ett OS hållbart i sig känns som en hygienfaktor, säger Frosberg och utvecklar:

– Sedan kan man göra det olika bra, men den stora effekten är om alla de som deltar, som tittar på det och som följer det även på distans, får med sig någonting som gör att man får nya insikter, kunskaper och börjar ändra sitt beteende efter OS. Det är jätteviktigt med ett hållbart OS i sig, men ringarna på vattnet kan bli globala och över tid och många gånger större.

Vill du ha vinter-OS och Paralympics till Sverige?
– Jag är som sagt inte särskilt sportintresserad. Men, tidigare var det så att den som byggde störst, bäst och mest fick spelen i något som då var ett skrytprojekt. Nu har det i stället svängt till att det handlar om att göra det smartast och mest hållbart. Det är klart att man då som svensk blir glad om vi får stå som värd.

”Ett enormt lyckat grepp”

En av dem som höll en kortare presentation var Mattias Goldmann, VD för Fores. Han talade om hur vinter-OS och Paralympics 2026 i Sverige skulle kunna bli världens första klimatpositiva ”megaevent”.

– Jag tycker att det var ett enormt lyckat grepp att som arrangör säga att ”vi vill gärna ha er hjälp” och att vi inte är i mål med det här arbetet. Den attityden, att man är ödmjuka i uppgiften, gjorde att vi fick massa kloka inspel och kan göra väldigt mycket mer av detta, säger Goldmann.

🔗 Läs en längre intervju med Mattias Goldmann här.

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.