Foto: Tomas Oneborg/TT

Lundqvists ser gärna OS i sin hemstad Åre: ”Väldigt häftigt”

En av Sveriges största profiler i NHL, målvakten Henrik Lundqvist, är en av de nya ambassadörerna till ”Stockholm Åre 2026”.

Henrik Lundqvist, som har inte mindre än två olympiska medaljer på sitt CV, berättar att ett vinter-OS på hemmaplan skulle vara någonting alldeles speciellt.

– OS på hemmaplan vore förstås något mycket speciellt för alla aktiva. Det är också en stor möjlighet för Sverige som land att visa världen vilka vi är, säger Henrik Lundqvist.

”Henkes” OS-medaljer var han med och tog i Turin 2006 där det blev guld efter en finalseger över Finland och ett OS-silver i Sotji, 2014 då Kanada vann.

Henrik och hans tvillingbror Joel är födda i Åre – som har en naturlig och viktig del i Sveriges ansökan om att få stå som värd för vinter-OS och Paralympics 2026.

– Som gammal Åre-bo så tycker jag personligen det vore väldigt häftigt att se olympiska spel i Åre, säger Henrik.

”Fantastiskt idrottsland”

Även Joel är inne på samma spår. Joel som i skrivandets stund är mitt uppe i SHL-slutspelet med sitt lag Frölunda där laget är klart för semifinal.

Joel som var en del av det svenska OS-laget i Pyeongchang för ett år sedan där han också fick äran att vara lagkapten.

– Personligen minns jag uppväxten i Åre på 80-talet då vi sökte spelen ett flertal gånger. Då räckte det inte hela vägen, säger Joel och fortsätter:

– Sverige är ett fantastiskt idrottsland. Det är på tiden att både aktiva och publik får uppleva ett OS på hemmaplan. Det hade betytt mycket.

Samtidigt som Joel spelar slutspel med Frölunda, har Henrik jagat en slutspelsplats med sitt New York Rangers i NHL.

Men det står, med bara några få omgångar kvar av grundserien, klart att det inte blir någon jakt på Stanley Cup i år för ”Hank”.

Detta kan göra honom tillgänglig för Hockey-VM som startar i Bratislava, Slovakien, den 10 maj.

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.