Foto: Claudio Bresciani/TT

Lindberg om den avgörande omröstningen: ”Verkligen högtidligt”

Gunilla Lindberg är ledamot av Internationella Olympiska Kommitténs (IOK) styrelse och generalsekreterare för Sveriges Olympiska Kommitté (SOK).

Den 24 juni avgörs det vilka som får stå som värd för vinter-OS och Paralympics 2026. Gunilla Lindberg vet vad som väntar då hon själv varit med vid flertalet tidigare OS-omröstningar.

– Det är ett jätteviktigt beslut och verkligen högtidligt, säger hon när vi talar med henne om hennes känsla inför det kommande avgörandet.

Men först talar vi lite om det som har varit. För en månad sedan var IOK-gruppen i Sverige under en vecka där man besökte de tänkta OS-städerna och även samtliga arenor.

– Förväntningarna på besöket i Sverige var höga, men de infriades verkligen med fantastiska platser och otroliga människor, sade IOK:s verkställande direktör, Christophe Dubi, när han sammanfattade veckan då.

En vecka som Gunilla Lindberg också tänker tillbaka på med en positiv känsla.

– Absolut, det gick bra för oss. Men det gick bra för dem i Milano också, så jag tror att det är ganska jämnt. Vi får vänta på rapporterna, men jag tror att det kommer att bli en jämn kamp.

Bara några dagar efter att IOK:s utvärderingskommission hade varit i Sverige reste den till Italien – Sveriges enda återstående konkurrent i kampen om att få stå som värd för vinter-OS och Paralympics 2026.

Den avslutande pressträffen under IOK:s Sverigebesök. Foto: Tove Eriksson/TT

Den 9 april kom det viktiga beskedet att regeringen säger ja och ställer sig bakom Sveriges OS-ansökan. Ett rentav avgörande beslut, menar Lindberg som är inne på att det inte hade gått att gå vidare utan regeringens stöd.

– Det var ett jätteviktigt ja. Det var en nödvändighet, annars hade vi fått lägga ner. Det var jättebra att det kom och att det var ett bra skrivet brev, säger Lindberg och syftar på det brev som statsminister Stefan Löfven skrev till IOK.

Den 24 juni i schweiziska Lausanne avgörs det vilka som får stå som värd för vinter-OS och Paralympics 2026. Gunilla Lindberg har själv varit med under tidigare omröstningar och säger att mycket avgörs vid den sista presentationen.

– Det är spännande och vi måste absolut göra en bra presentation, helt klart. Den kommer att bli avgörande nu och har varit det vid tidigare omröstningar som jag varit med på. Framför allt 2012 när Paris var den stora favoriten men London gjorde en fantastisk presentation och fick spelen. Det kan verkligen hända vad som helst.

Gunilla Lindberg berättar att det är två presentationer som ska framföras i Lausanne. En teknisk och sedan en mer säljande sådan. Hon berättar också att många av de som röstar inte har bestämt sig för vilka de ska rösta på förrän de sista presentationerna är framförda.

– Det är jättekul, men också tufft. Jag kommer ihåg när vi röstade om 2014 där det var Sochi, Pyeongchang och Klagenfurt i Österrike det handlade om. Då kände jag på morgonen att detta är oerhört viktigt, samtidigt som jag inte hade varit i någon av dessa städer och visste inte hur det såg ut eller om de var lämpade. Så det är ett jätteviktigt beslut och verkligen högtidligt, säger Lindberg och avslutar:

– Därför finns det en oerhört stor vikt vid att göra ett bra sista framträdande. Det är många man pratar med, kollegor och andra, som inte varit i varken Stockholm eller Milano överhuvudtaget, så det gäller att göra ett så bra intryck man bara kan.

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.