GunillaL

Lindberg om 2026: ”Utgångsläget kan inte vara bättre”

Gunilla Lindberg är ledamot av Internationella Olympiska Kommitténs styrelse och har dessutom en rad andra tunga uppdrag inom IOK.

Hon har en tro.

Hon tror att Sverige skulle kunna arrangera vinter-OS och Paralympics 2026 på ett sådant sätt att det skulle kunna bli en arketyp och en förebild för hur framtida vinterspel ska arrangeras.

Gunilla Lindberg är en erfaren och slipad internationell idrottsledare. Hon vet att allt hon säger uppmärksammas.

Därför är hon ofta tvungen att vara lite som en politiker. Inte lova för mycket. Alltid ge två sidor av myntet. Men hon är också känd för att alltid vara tydlig och när det gäller en sak är hon kristallklar:

– Frågan är inte vad den olympiska rörelsen kan ge Sverige, utan frågan är vad Sverige kan bidra med.

Och det tror hon är mycket:

– Egentligen är det enkelt. Det är bara att tänka på vad Sverige står för. Demokrati, jämlikhet, hållbarhet, transparens, organisation, pålitlighet, ärlighet, folkhälsa, sportintresse. Inom alla de här områdena är Sverige i topp i världen, säger Gunilla.

”Bara en medalj delas ut”

Även det ibland så kritiserade ordet lagom, som ofta förknippas med Sverige och svenskarna, ser Gunilla Lindberg som styrka i en ansökan om att få arrangera vinter-OS och Paralympics.

– Måttlighet är verkligen något den olympiska rörelsen nu söker. Hela reformarbetet ”The new Norm” och Agenda 2020 handlar ju exakt om det.

Gunilla Lindberg är noga med att betona att det måste vara rätt fokus för att kunna bli den som till slut får arrangera ett olympiskt spel.

– Det är ingen rättighet. Det är en tävling där det bara delas ut en medalj. Det är en tävling som ytterst få har fått förmånen att vinna. Alla sportintresserade kan räkna upp de städer som historiskt varit vinnarna. Det är en mycket exklusiv skara.

Argument som ”Det är vår tur nu” eller ”Sverige har aldrig arrangerat ett vinter-OS och vi är en av de mest framgångsrika vintersportnationerna” ger Gunilla Lindberg inte något för.

– Fel fokus. Den olympiska rörelsen ser det inte på det sättet. Utan frågan varje kandidatstad måste ställa sig på ett uppriktigt och ärligt sätt är ”vad har vi att erbjuda som kan före den olympiska rörelsen framåt”.

Och när det gäller Sverige och Stockholm så ser Gunilla flera saker:

– En huvudstad som är en vinterstad, första snön kom ju redan före jul. Stor erfarenhet av att arrangera mästerskap inom vintersport. Infrastruktur redan på plats. I princip inget behöver byggas. En hållbar budget. Hållbarhet i fokus från början. Stort stöd inom den paralympiska rörelsen. Brett stöd från idrottsrörelsen. Folkligt stöd.

Så kort sammanfattat:

Vinter, erfarenhet, struktur, infrastruktur, hållbarhet, stöd och lagom.

Gunilla Lindberg har synen att det hela tiden gäller att titta framåt. Framtiden tillhör oss. Det finns inget negativt i att Sverige försökt få arrangera olympiska spel sju gånger och fått nej varje gång.

– Någon annan har varit bättre. Så enkelt är det. Som idrottsman kan du inte åka till ett olympiskt spel och automatiskt få en guldmedalj, bara för att du varit med tidigare. Det krävs årtionde av förberedelse, planering och engagemang nästan utöver det rimliga och ledare och tränare som också är villiga att offra nästan allt för den där medaljen.  Och det är ännu svårare att vinna ett olympiskt spel. Där delas det bara ut en medalj, säger hon och fortsätter:

– Så jag ser det på ett annat sätt. Sverige har tränat hårt, länge. Sverige har visat engagemang utöver det vanliga. Sverige har planerat, förberett sig. Sverige har ledare, tränare som gjort allt de kan. Sverige är nu i final. Utgångsläget kan inte vara bättre. Det är mitt budskap till tvivlarna.

Handlar inte bara om ett par veckor

Gunilla Lindberg menar att det är helt fel att se på ett vinter-OS och Paralympics som något som pågår under enbart några veckor.

– Det är något som håller på från det du får spelen till dess att de arrangeras. Alltså i drygt sju år. Det blir ett enormt fokus på en arrangörsstad under många, många år.  Även många, många år efter spelen är slut.

Efter nästan ett helt liv i den olympiska rörelsens tjänst sticker inte Gunilla Lindberg under stolen med att ett olympiskt spel i Sverige är hennes dröm.

– Självklart är det så. Även en styrelseledamot i IOK måste få ha egna privata drömmar. För mig personligen skulle det vara helt fantastiskt.

Så vad är chansen att Sverige vinner?

Gunilla Lindberg ler brett åt frågan. Himlar lite med ögonen och svarar som en politiker:

– 50/50.

Ler igen lite pillemariskt och tillägger:

– Minst…


Fakta

Gunilla Lindberg är ledamot av Internationella Olympiska Kommittén (IOK) och generalsekreterare för Sveriges Olympiska Kommitté (SOK). Hon är även ledamot av IOK:s styrelse och generalsekreterare för de nationella olympiska kommittéernas samarbetsorganisation ANOC.

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.