KarinsLatviaPUFF
Premiärminister, Arturs Krisjanis Karins | Foto: Privat

Lettlands premiärminister ger sitt fulla stöd till Stockholm Åre 2026

Lettlands premiärminister, Arturs Krisjanis Karins, har i ett brev till Lettlands Olympiska Kommitté utlovat sitt fulla stöd för Stockholm Åre 2026.

Om Sverige skulle stå som värd för vinter-OS och Paralympics 2026 kommer kälksporterna, bob, rodel och skeleton, att avgöras i Sigulda i Lettland.

”Det blir ett unikt tillfälle för oss att visa upp vår förmåga att organisera sportevenemang på högsta nivå, samt att utveckla den nationellt viktiga sportinfrastrukturen. Låt oss tillsammans arbeta för att vinna äran att stå som värd för de olympiska spelen 2026”, skrev Karins och fortsatte sedan:

”Ett av årets mest förväntansfulla ögonblick kommer att vara när vi får reda på vem som får arrangera vinter-OS 2026. Vi har redan gjort mycket, men vi kan definitivt göra ännu mer så att vi får arrangera vinter-OS 2026 tillsammans med Sverige.”

Beslutet att inkludera Lettland som en del av Sveriges OS-ansökan, blev möjligt i och med att Internationella Olympiska Kommittén (IOK) presenterade ”Agenda 2020”.

Med ett förnyat fokus på hållbarhet främjar Agenda 2020-initiativet att du ska ”använda det du har, där du har det”. För Sverige som saknar en arena för kälksporterna, är samarbetet med Lettland den perfekta lösningen.

– Vi hade valet att bygga ett nytt center för kälksporterna för en hög kostnad, eller titta utanför boxen för att leverera en mer hållbar och ekonomiskt lönsam lösning, säger Richard Brisius, VD för Stockholm Åre 2026 och fortsätter:

– Lettland har en fantastisk meritlista när det kommer till kälksporterna och vi är glada att samarbeta för att bygga en innovativ lösning för att leverera de mest hållbara olympiska spelen i historien.

Sigulda – bara 45 minuter från landets huvudstad Riga – är känd som en världsledande stad för kälksporterna. Sigulda har bland annat stått som värd för EM och VM i rodel fyra gånger bara under det senaste decenniet. Dessutom var arenan i Sigulda värd för världscuppremiären i bob i december 2018.

Sigulda har en stark historia när det kommer till kälksporterna och en toppmodern arena – som dock behöver renoveras. Det är en renovering som är planerad oavsett om staden får stå som värd för kälksporterna i vinter-OS 2026 eller ej.

Förra året beskrev Aldons Vrublevskis, ordförande i Lettlands Olympiska Kommitté, sin glädje över att eventuellt få stå som värd för OS-tävlingar:

– Det skulle ge oss stora möjligheter att vinna olympiska medaljer på hemmaplan. Vi är väldigt entusiastiska, men vi blev lite förvånade när förfrågan kom från våra svenska kollegor. Efter att ha utvärderat vad vi kan hjälpa till med kring kälksporterna är vi väldigt positiva.

Vrublevskis menar att det skulle betyda mycket för Sigulda och kälksportens framtid i landet om man fick möjligheten att vara en del av ”2026”.

– Kälksporterna är mycket populära i Lettland och det är endast inom kälksport som vi har vunnit olympiska medaljer i vinter-OS. I de fyra senaste olympiska spelen har vi vunnit medaljer i minst en av dessa kälksporter och att få möjligheten att vinna på hemmaplan skulle göra sporterna än mer populära i landet.

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.