LettlandOS
Ordförande Aldons Vrublevskis | Foto: Ilmars Znotins

Lettiska ordföranden: ”Vi blev förvånade”

Lettland är en del i SOK:s plan när det kommer till att arrangera vinter-OS och Paralympics 2026. Kälksporterna skulle placeras i Sigulda och ordförande Aldons Vrublevskis säger att landet är redo för den här uppgiften.

– Det skulle ge oss stora möjligheter att vinna OS-medaljer på hemmaplan, säger han.

Om Sverige står som arrangör för vinter-OS och Paralympics 2026, kommer man att ta hjälp av Lettland när det kommer till kälksporterna; bob, rodel och skeleton. Lettlands olympiska kommittés ordförande, Aldons Vrublevskis, säger att han blev överraskad när han först fick höra om Sveriges intresse i att dela spelet med Lettland.

– Vi är väldigt entusiastiska men blev lite förvånade när förfrågan kom från våra svenska kollegor om att vi skulle vara en del i deras OS-ansökan. Men efter att vi tittat på vad vi kan hjälpa till med, kring de olika kälksporterna, är vi väldigt positiva till det hela och har kommit fram till att vi inte har nånting alls att förlora, säger Vrublevskis.

Lettland har ett center för de olika kälksporterna i Sigulda, en stad som ligger bara 45 minuters bilfärd från huvudstaden Riga. Ett center som redan planerats att renoveras och som då skulle vara i toppskick till dessa tävlingar.

– Vi har sedan tidigare vetat om att det är dags att renovera vårt center för de olika kälksporterna. Det är planerat även om vi kommer att vara med och arrangera ett vinter-OS eller ej. Centret ska moderniseras och göras användbart för internationellt stora tävlingar.

”Stora möjligheter att vinna OS-medaljer”

Aldons Vrublevskis berättar att detta skulle vara Lettlands stora möjlighet att faktiskt vinna OS-medaljer på hemmaplan. Detta då kälksporterna är kategorin av vintersporter där man nått sina OS-framgångar.

– Kälksporterna är väldigt populära i Lettland och de är den enda vintersporten som vi har tagit medaljer i. De senaste fyra olympiska spelen har vi tagit medaljer i någon av kälksporterna. Så spelen skulle ge oss stora möjligheter att vinna OS-medaljer på hemmaplan och på så vis göra dessa sporter ännu mer populära i landet.

Vad säger det lettiska folket om att bli en del av ett vinter-OS?
– Det skulle självklart vara något stort för landet att få vara med om. De som bor här är väldigt positiva och jag har inte hört någon som varit negativt inställd till att vara med och arrangera ett vinter-OS.

Presidenten tror att det kommer att bli en tuff konkurrens från Milano (Italien) och Calgary (Kanada) om samtliga säger ja till att arrangera OS 2026, men att Sverige har mycket goda chanser att stå som den slutliga vinnaren.

– Jag är säker på att om Sverige och Italien står kvar, efter att båda sagt att de vill ha spelen, som de två sista kandidaterna, kommer Sverige att få det. Men om Calgary slutligen också skulle säga ja, när deras beslut kommer den 13 november, och det blir tre slutkandidater, kan det bli svårare. Men jag tror fortfarande att Sverige är favorit, avslutar Vrublevskis.

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.