SaraHector021118
Foto: Claudio Bresciani/TT

Laddad Hector inför hemma-VM drömmer om OS i Sverige

Sara Hector är en av de svenska alpina damerna som laddar inför hemma-VM i Åre i februari. Samtidigt kan hon drömma om ett vinter-OS på hemmaplan.

– För min egen del hade det förstås varit jättecoolt, säger hon.

Sara Hector berättar att hon och de andra alpindamerna fått frågor om hemma-VM i Åre under några år nu. Men när vi träffar henne under skidlandslagets upptaktsträff, är det inte långt kvar till februari när det äntligen är dags.

– Det ska bli sjukt roligt. Det ska bara bli grymt att få känna stöd från vänner, från nära och kära och hela det svenska folket. Jag har kört världscup på hemmaplan och bara det har varit häftigt.

Vi kommer in att prata om ett vinter-OS och Paralympics på hemmaplan i Sverige. Sara Hector börjar med att berätta om sina tankar kring vad det skulle betyda för Sverige.

– Det hade såklart varit värsta grejen och det hade varit bra för idrotten i landet. Det hade varit bra för att inspirera alltifrån barn till vuxna, att röra på sig mer och att sporta mer. Det finns hur mycket forskning som helst som visar att det behövs och att göra det genom idrott tror jag är något som skulle vara superpositivt.

Vad skulle det betyda för egen del?
– För min egen del hade det förstås varit jättecoolt att få köra ett OS på hemmaplan. Det är fortfarande rimligt för mig att köra då om min kropp håller och om jag är där fysiskt. Då är det fortfarande rimligt att göra det och det är klart att det hade varit en jättestor dröm.

Det faktum att Sverige är det framgångsrikaste landet, om man räknar OS-medaljer, som fortfarande inte har stått värd som ett OS, är fakta som får Sara Hector att höja på ögonbrynen.

– Det är ju faktiskt rätt sjukt. Eller… sjukt kanske är fel ord. Det har väl funnits sina anledningar till att vi inte har stått som värd tidigare. Men det är självklart jätteroligt för oss att få göra det nu om vi får den chansen, att visa upp alla våra duktiga idrottare som vi har i det här landet och jag är övertygad om att vi skulle genomföra spelen på ett mycket bra sätt.

Om du tänker på OS i stort, vad betyder det för dig?
– Det är något man har drömt om i hela sitt liv om man håller på med idrott. Det är den allra största kronan som man kan lyckas med och det är något som verkligen är platsen där det gäller som allra mest. Och att lyckas vid ett sådant tillfälle är något som jag drömmer om att få göra, avslutar Sara Hector.

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.