Foto: Claudio Bresciani/TT

Kim Martin Hasson: ”Svårt att se något negativt med 2026”

Kim Martin Hasson, 33, är en av våra starkast lysande hockeyprofiler på damsidan och stod under karriären mellan stolparna i inte mindre än tre Olympiska spel. Där slutade det i medaljväg med ett fint facit i ett silver och ett brons.

I dag har hon sedan fyra år tillbaka lagt plockhandsken på hyllan (eller i alla fall nästan, vi återkommer till det) och är nu verksam inom Linköping Hockey där hon de senaste åren arbetat som sportchef för damlaget.

I den här intervjun berättar Kim Martin Hasson om livet efter proffskarriären, om Linköpings framfart i SDHL, om sina bästa OS-minnen och varför hon tycker att Sverige ska stå som värd för vinter-OS och Paralympics 2026.

Kim börjar med att berätta om beslutet som kom i januari tidigare i år. Att hon inte kommer att fortsätta som sportchef i LHC.

– Jag ska byta över och börja arbeta mer med samhällsfrågor inom LHC. Det handlar om vad vi som klubb kan ge tillbaka till samhället och vad vi kan ta på oss. Det är viktiga frågor och något som vi verkligen vill ta vara på.

Kim berättar att det var hennes eget beslut att inte fortsätta som sportchef och säger att arbetet varit både roligt och tufft.

– Det är mycket att göra, men det hade jag också förväntat mig. Det var både roligt och jobbigt. Det är kul att vara med och påverka och skapa så bra förutsättningar som möjligt för vårt lag. Men det är också tuffa tider och inte alltid perfekt.

Innan vi talar om vinter-OS, Paralympics och att spelen kan vara på väg till Sverige, håller vi oss kvar vid damhockeyn och SDHL. För det var ännu en lyckad säsong för Linköpings damer som nyligen avslutades.

– Vi hade ganska många skador under säsongen och hade det tufft. Men jag tycker ändå att vi gör det väldigt bra och framför allt i slutskedet. Mot slutet kände man att vi växte och bara blev bättre och bättre ju längre säsongen gick.

På vägen mot SM-finalen ställdes Linköping mot Djurgården i kvartsfinalen och sedan Modo i semifinalspelet.

– Vi spelade bra egentligen genom hela slutspelet. Vi gör bra matcher mot Djurgården och sedan vinner vi semifinalen mot Modo med 3-0 i matcher. Det gör att vi går in i finalserien med ett gott självförtroende.

Kim Martin Hasson på sitt kontor i Linköping. | Foto: Stefan Jerrevång


Väl där fick LHC en lysande start. Först chockade man motståndarna och storfavoriterna i Luleå med att vinna på bortais med 3-0.

Även match två vann man, denna gång på hemmaplan, men när man sedan skulle knyta ihop guldsäcken, orkade man inte hela vägen.

– Vi spelar riktigt bra i två matcher men kom sedan inte igång på samma sätt i match tre för att sedan vara det bättre laget i match fyra utan att få den utdelning vi borde ha fått. Luleå är bra och det ska självklart vara tufft i final.

Inför den fjärde finalmatchen fick Kim ett speciellt telefonsamtal från damlagets huvudtränare Madeleine Östling.

– Jag var på väg till Stockholm när Madde ringde mig och sa att vår andramålvakt var magsjuk. Våra juniormålvakter var bägge skadade så det fanns inte så många alternativ. Då sa jag att jag kunde dra på mig grejerna och göra det för laget.

Men något inhopp var aldrig aktuellt?
– Haha, nej det var det nog inte. Jag sa till Madde att ”släpp inte in mig”. Jag har väl tränat lite något pass här och där, men Evelina (Suonpää) var i storform, så jag var aldrig orolig.

Luleå vann i tre raka matcher efter två inledande LHC-segrar där den femte och avgörande finalmatchen blev en riktig publikfest inför 4804 åskådare i Norrbotten.

– Det var jätteroligt att så många som kom och det fick vi se i vår sista hemmamatch av finalserien också när det var fullsatt i Stångebro ishall och det är kul att se att så många engagerar sig i damhockeyn och att man börjar få ett intresse. Jag hoppas att alla lagen kan bära med sig det, att fortsätta på den här linjen och göra SDHL till en riktigt bra liga.

Trots finalförlusten är Kim Martin Hasson ändå nöjd med säsongen.

– Vi har två guld och tre SM-silver på sex år. Det måste man ändå se som ett bra kvitto. Sedan vill vi gärna ta tillbaka guldet till Linköping då det var ett tag sedan nu och vi är där uppe och nosar.

Hur tycker du att svensk damhockey mår i dag?
– Jag tycker att den står sig jättebra. Det är en av de bästa ligorna i världen och vi märker att många har ögonen på SDHL och vill komma över för att spela. Det ser jag verkligen som något positivt och det gäller att vi fortsätter att bygga på det här så att vi inte går bakåt i tiden utan att vi fortsätter att förbättra oss för varje säsong.

Kim berättar sedan att hennes egna tankar om att en dag spela i ett OS kom väldigt sent och faktiskt tätt inpå hennes första vinterspel.

– Jag började med ishockey ganska sent när jag var nio år. Då hade jag inte så mycket tankar på landslag och tjejspel utan jag spelade mest med killarna och det fanns inte så många tjejer som spelade.

– Det var först i princip året innan mitt första OS som jag fick chansen i damkronorna och kanske hade spelat bara något år med tjejer innan det. Det kom ganska plötsligt för mig och jag hann inte riktigt drömma som många andra.

Hur var det sedan, att vara med och delta i ett och flera OS?
– Det är väldigt stort och det är förstås något som alla atleter skulle vilja vara med om. Så självklart är det stort.

– Framför allt tänker jag tillbaka på mina två första Olympiska spel. Det var då jag fick vara skadefri, må bra och det var även då vi fick ta medaljer. Alla OS är fantastiska upplevelser på olika sätt, men de två första bär jag med mig allra starkast.

Kim Martin Hasson och det svenska laget tas emot på Medborgarplatsen efter OS-silvret 2006. | Foto Nils Petter Nilsson


Kim menar att vinter-OS är väldigt viktigt för damhockeyn och det inte bara i Sverige, utan egentligen över hela världen.

– För oss inom damhockeyn är OS någonting som gör att det äntligen skrivs mera om oss. Vår stora höjdpunkt är de Olympiska spelen där det blir mer media och vi kan visa upp oss och damhockeyn i världen och allra mest Sverige.

– Någonting annat som är häftigt med OS, är att se att alla världens länder går ihop och gör någonting gemensamt utan att det ska bli några större konstigheter. Det tycker jag är häftigt, som att till exempel Syd- och Nordkorea enades och tävlade under gemensam flagga.

Kim Martin Hasson är en del av Sveriges Olympiska Kommitté där hon är ledamot och sitter med i de aktivas kommitté.

– Det är jättespännande att få vara med på resan som en ambassadör som är med och representerar SOK och Sverige när det behövs. Det vore jätteroligt att få vinter-OS och Paralympics till Sverige 2026. Vi har aldrig haft det, så det är verkligen på tiden att det kommer till oss.

Varför är du för ett vinter-OS och Paralympics i Sverige 2026?
– Jag gillar det extra mycket nu med nya ”Agenda 2020”. När det inte längre handlar om att bygga och sedan riva utan att man ska använda det man har. Det är fantastiskt att få visa upp sporter, då det skulle få fler barn att vilja idrotta och röra på sig, vilket är jätteviktigt.

– Dessutom har jag svårt att se något negativt med det då det inte kommer att kosta några pengar för ”vanligt folk” i landet. Så jag ser bara positiva saker med detta.

Innan samtalet avslutas får Kim berätta lite om det faktum att hon på söndag går in i den här säsongen utav ”Mästarnas Mästare”.

Ett tävlingsprogram som Sveriges Television sänder där svenska idrottsprofiler som lagt proffskarriären bakom sig, är med och mäter sina krafter med varandra.

Den här säsongen ser vi till exempel profiler som Carolina Klüft, Kjell Isaksson, Anders Södergren – och Kim Martin Hasson.

– Det var väldigt speciellt och tufft. Man visste aldrig vad man skulle göra inför varje tävling så det är klart att det var påfrestande. Sedan var det förstås framför allt en stor ära att få vara med. Det är riktiga legender som varit med och tävlat och att få vara en del av det känns jättehäftigt.

Växte tävlingshornen fram?
– Absolut! Man umgås och sedan när man tävlar är man inte så mycket vänner. Man vill inte göra bort sig och ibland handlar det inte om fysiska grejer utan ibland måste man också vara lite smart. Ett väldigt roligt program där man verkligen får testa andra saker än sin sport.

Kommer du att titta?
– Jag måste titta då jobbarkompisarna säger att vi ska titta ihop. Så jag får väl offra mig, avslutar Kim Martin Hasson.

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.