Kalla021118
Foto: Claudio Bresciani/TT

Kalla vill uppleva resan fram till 2026

Charlotte Kalla hoppas att Sverige får stå som värd för vinter-OS och Paralympics 2026. Hon ser också sig själv ha en roll i arrangemanget, även om hon själv då inte längre är aktiv.

– Jag tror att det skulle vara jättespännande med de möjligheter som finns nu. Det känns intressant, säger hon.

Under onsdagen var det mediaupptakt i Vattenfalls lokaler i Solna inför den skidsäsong som väntar. Där fick vi möjligheten att tala med några av damerna och herrarna ur det svenska skidlandslaget.

En av dem som var på plats var Charlotte Kalla. 31-åringen som laddar för en ny säsong med VM i Seefeld som den stora höjdpunkten. Det är en hektisk dag för Charlotte som är den som media allra helst vill tala med.

Vi ville ta chansen att fråga Kalla om hennes tankar kring ett eventuellt vinter-OS och Paralympics i Sverige 2026. Det har sedan tidigare inte varit någon hemlighet att hon är mycket positivt inställd till detta och här utvecklar hon sina tankar kring det.

– Det var så roligt. När vi hade kommit till Pyeongchang gick Peter (Reinebo) igenom de planer som fanns i februari. Det har säkert hänt massvis sedan dess, men just SOKs tankar kring hållbarheten är bra. Stockholm har redan många arenor och det finns även en stor efterfrågan på fler, till exempel en längdarena. Så vi behöver inte bygga nya bara för OS, säger Charlotte Kalla och fortsätter:

– Det gäller att se till så mycket mer än ”bara” mästerskapet. Vad kan det ge och påverka här där folket bor, och vilka förutsättningar det kommer att kunna ge efter OS för att utöva idrott. Det är så mycket sådant som värmer mitt hjärta när jag fick höra om ansökan. Sedan förstår man att det kommer att vara massvis med härliga bilder som kablas ut, och att det kommer att vara ett enormt fönster utåt.

”Jättespännande med de möjligheter som finns”

I en tidigare intervju med Aftonbladet berättade Kalla om att hon gärna skulle vilja vara en del av OS 2026, på ett eller annat vis, om det skulle arrangeras i Sverige.

– Om det är så nära i tid, även om jag själv inte kommer att vara aktiv längre, så skulle jag verkligen vilja vara med och uppleva OS och den resan som det är. Inte bara just under spelen utan även vägen dit. Jag tror att det skulle vara jättespännande med de möjligheter som finns nu. Det känns intressant, säger hon.

Kalla är tydlig med att hon inte kommer att stå på startlinjen under de olympiska spelen 2026. Inte ens om det skulle arrangeras i Sverige. Hennes skidkarriär är redan över då. Men hon kan känna känslan av hur det skulle vara för de som kan få den chansen.

– Jag har fått chansen att tävla under hemma-VM. Det var galet stort och jag lyckades även göra bra ifrån mig då. Bara att resa till Falun och vara med om den skidfesten som det var, det var något alldeles extra.

Går det att beskriva hur stort det är med OS?
– Det är stort. Man känner verkligen under ett OS hur man har uppbackning från SOK i flera år innan. Den stöttningen man får är något jag inte mött någon annanstans i min idrottskarriär. Att man reser i väg som ett team, umgås över grenar och att det kulminerar över ett OS. Att man får uppleva det tillsammans och stötta varandra. Det blir en jäkligt stor gemenskap.

Mot slutet av vårt korta och intensiva samtal, innan Charlotte ska vidare till nästa bås och svara på fler frågor, pratar vi lite om vad ett OS och Paralympics skulle kunna betyda för de yngre i Sverige. Vi kommer bland annat in på vad förebilder inom idrotten kan betyda.

– Jag vet hur mycket det betydde för mig när jag började åka ’94, och började läsa tidningar. I dag är det inte bara tidningarna man har tillgång till utan det är ett helt annat sätt som man kan inspireras på. Förebilder har varit viktiga i min karriär.

Vilka förebilder hade du?
– Lina Andersson, Per Elofsson och Marit Björgen.

Hur blir det förresten, att inte tävla mot Marit?
– Det kommer att bli speciellt och hon kommer att lämna ett stort tomrum efter sig, avslutar Charlotte Kalla.

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.