JohanOlsson121218
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Johan Olsson om sin roll som ambassadör

I april förra året meddelade längdskidåkaren Johan Olsson att han lägger av. Under måndagen blev han officiellt en av ambassadörerna i Sveriges arbete mot ett vinter-OS och Paralympics i Sverige 2026.

– Om man ser till betydelsen av ett vinter-OS, så är det den stora orsaken till varför jag väljer att vara ambassadör, säger Olsson.

Johan Olsson har inte mindre än sex OS-medaljer på sin meritlista varav två är guld. Mannen från Skultuna i Västerås kommun som hunnit bli 38 år gammal, inleder samtalet med att berätta lite om vad han gör numera, sedan han i april 2017 meddelade att han avslutar den aktiva skidkarriären.

– I dag jobbar jag dels med svenska skidförbundet och med herrlandslaget som tränare på halvtid. Sedan driver jag ett eget företag, jag föreläser och gör lite samarbeten med olika företag både kommersiellt och icke kommersiellt.

Hur är det, att jobba som tränare?
– Det är otroligt kul och jag tror att jag kommer in med ett annat synsätt än hur det kan se ut generellt från tränarkåren. Även om man är överens om det mesta kanske jag har ett annat synsätt när man som jag nyligen kommer från min aktiva karriär.

Något speciellt du tänker på? 
– Jag fick till exempel jobba hårt och slog igenom ganska sent. Min främsta talang var väl inte det fysiska, även om jag förstås hade det också. Min styrka var snarare det analytiska i att jag lyckades slipa till varenda detalj så pass mycket att det räckte till att stå överst på pallen i internationella mästerskap, menar Johan Olsson och fortsätter:

– Det tror jag är en tillgång när man pratar tränarroll, att ha den analytiska förmågan. Jag vill på något vis lära ut så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt. Det är fantastiskt kul att få jobba med något som jag känner mig så säker på.

Betydelsen viktigast

När den första gruppen ambassadörer för vinter-OS och Paralympics 2026 presenterades under måndagen, var Johan Olsson ett av namnen som stod med på listan. Här berättar han varför det var självklart för honom att tacka ja när han fick förfrågan att vara med.

– Om man ser till betydelsen av ett vinter-OS, så är det den stora orsaken till varför jag väljer att vara ambassadör. Jag tror att idrotten har en faktor som väldigt få saker har, att vara en samhällsbyggare på ett bra sätt. Det skapar gemenskap, skapar förebilder och ett OS i Sverige tror jag skulle skapa en stor satsning på idrotten.

– Då skapar det bra förutsättningar för ungdomar, vilket genererar mycket bra saker ut i samhället överhuvudtaget. Så det är därför jag helt klart står bakom en OS-satsning. Det är först och främst tack vare att det skulle betyda mycket för samhället och ungdomarna som håller på med idrott. Både att få se absolut elitidrott på nära håll, men också för de satsningar som blir i svensk idrott.

När vi pratar om Johans egna OS-minnen berättar han att det är några som sticker ut – både i och utanför skidspåret.

– Jag har flera speciella minnen. Dels idrottsligt förstås, men också den här gemenskapen, att man bor på samma ställe. Man kunde sitta och käka lunch med André Myhrer och Björn Ferry i Vancouver och det gör att skidfamiljen blir lite större när det väl är OS.

Har du något minne kring det sportsliga?
– Självklart har jag det. Det var en riktigt stor grej när vi vann stafetten i Vancouver. Det var den första stora framgången som lag och alla som var med i laget var lite outsiders innan OS. Det var första gången sedan 1988, en lång väntan på 22 år, innan vi vann stafetten 2010.

”En drivkraft mot drömmarna”

Johan Olsson får frågan vad OS betyder för honom. Han blir tyst en liten stund, innan han ger ett långt svar ur flera synvinklar.

– Rent tävlingsmässigt betyder det mycket som motor, en drivkraft mot drömmarna man har i att få chansen att OS-tävla. Man tänker på sin karriär och att man vill nå framgångar där. Jag brann för mästerskapen och satsade mycket för att vara extra bra då.

– Men kring OS generellt gillar jag att man belyser de här sporterna som kanske inte alltid är i rampljuset. Man kan lyfta fram individer som många aldrig hört talas om förut och sporter som man inte tittat så mycket på. Då blir det en medaljjakt och man följer den med de personer som kan bli stjärnor bara över en natt, det är också en härlig del med OS.

Vi pratar om det som kan komma att vara något att sikta på för alla yngre aktiva idrottare i vintersporterna. Ett vinter-OS och Paralympics på hemmaplan i Sverige. Johan berättar att han var med om något som han tror kan ha varit en liknande känsla och upplevelse 2015.

– Jag har haft ynnesten att tävla under VM på hemmaplan i Falun. Det var en enorm drivkraft där jag också vann och tog guld. Det är det största minnet jag har rent känslomässigt i min karriär. Jag kan tänka mig att ett OS på hemmaplan skulle ge liknande känslor och att ha det att sträva emot, att kanske ta en OS-medalj hemma i Sverige.

Vad skulle de betyda för de yngre idrottarna?
– Jag tror att det är viktigt för de unga som då vågar se både kort- och långsiktigt. Att man vågar sikta hårt på nästa tävling men också ha det med sig att man ska satsa mot ett OS som ligger så pass långt fram i tiden. Jag tror att det är viktigt för 19-20-åringarna som är nära att slå igenom i sina karriärer eller som har något år kvar, att de orkar hålla i sina satsningar och våga ge idrotten en ordentlig chans.

”Goda förhoppningar”

Vi avslutar med att prata lite om den säsong som nu närmar sig för de svenska skidåkarna. Och inte minst herrarna där Johan är med och tränar laget. Han tror på en spännande säsong.

– Jag tror att vi kan ha goda förhoppningar. Jag tycker att det har sett riktigt bra ut under träningssäsongen och jag skulle säga att alla har gjort ett fantastiskt jobb. Sedan är det så med konditionsidrott att det tar lång tid att nå toppen. Jag tror att de stjärnor som vi har sedan tidigare kommer att stå högst upp i resultatlistorna av de svenska åkarna, säger Johan Olsson och avslutar:

– Men vi har också en generationsväxling som ger en möjlighet att lägga resurser på de unga åkarna som jag tycker tar stora steg. Det gläder mig då jag tycker att det är oerhört viktigt att vi ska fortsätta våga satsa på ungdomarna.

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.