Foto: Stina Stjernkvist/TT

IOK:s värderingskommission besöker Stockholms Stadion: ”Ett bra bevis på stadens trovärdighet”

Under onsdagen fortsatte IOK:s utvärderingskommission sitt veckolånga besök i Sverige med en dag i Stockholm efter att ha inlett veckan i Åre.

Under riktigt vintriga förhållanden besökte kommissionen Stockholms Stadion där de fick en guidad rundtur, innan de besökte de andra arenorna i huvudstaden som är tänkta att användas till ”2026”.

Vi fick en kortare pratstund med utvärderingskommissionens chef, Octavian Morariu, för en uppdatering kring hans tankar runt det som de har fått se hittills.

Hur var besöket i Åre i går?
– Det var ett mycket bra besök där vi kunde jämföra det som finns i denna OS-ansökan, med hur det ser ut i verkligheten. Vi hade mycket bra guider som förklarade platserna för oss och det var ett mycket lyckat besök.

Foto: Stina Stjernkvist/TT


Vad är din åsikt om väderförhållandena i Åre?
– Det var verkligen ordentliga vinterförhållanden, men det är också för vinter-OS som vi är här. Vi vet att detta händer och vi måste anpassa oss. Jag tror att idrottarna också är vana vid detta. Vi vet att arrangörerna kommer att göra sitt yttersta för att ge de bästa förutsättningarna för idrottsmännen.

Foto: Stina Stjernkvist/TT


Stockholm och Åre ligger ganska långtifrån varandra, vad tycker du om det?
– Det är ett stort avstånd, men detta är också ett bevis på flexibilitet. Jag tror att vi alla måste anpassa oss till detta i framtiden. De använder sig utav befintliga platser, vilket är mycket viktigt för spelens agenda.

Foto: Stina Stjernkvist/TT


Ni befinner er just nu inne på Stockholms Stadion, den äldsta Olympiska stadion som fortfarande är i bruk, byggd för sommarspelen 1912. Hur speciellt skulle det vara att återvända hit 124 år senare?
– Jag tycker att det är ett mycket bra bevis på stadens trovärdighet och det är samtidigt en bra motivation för framtiden.

Under torsdagen reser IOK-gruppen till Falun över dagen.

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.