OctavianPUFF
Octavian Morariu talar med media i Falun.

IOK-ledaren: ”Avståndet mellan städerna är inte ett problem”

När IOK:s utvärderingskommission besökte Falun under torsdagen fick Octavian Morariu – som leder IOK-gruppen – frågan om han trodde att avståndet mellan städerna Stockholm, Falun och Åre skulle vara ett problem om vinter-OS och Paralympics skulle arrangeras i Sverige 2026.

– Jag ser det inte som ett stort problem. Vi har redan haft denna utmaning kring avståndet under tidigare Olympiska spel, både i Turin och i Vancouver och båda de spelen var väldigt bra. Så detta är inte ett stort problem.

Christophe Dubi som är chef för IOK fanns också med under mötet med svensk och internationell media. Han adderade:

– Varje idrottsutövare kommer att säga att de vill att städerna som är en del av spelen ska ligga så nära varandra som möjligt. Och i slutändan är det idrottarna som är viktigast för oss, sade Dubi och fortsatte:

– Ta Sochi som ett exempel. Där hade vi tre OS-byar och ingen klagade över att det fanns någon brist på atmosfär. Tvärtom så var detta en positiv erfarenhet för idrottarna. Det vi ser i Sverige, i Åre, Falun och Stockholm, är att vi kommer att ha idrottarna nära idrottsplatserna.

Stockholm ligger ungefär 60 mil från Åre, vilket är mindre än en timme med flyg. Detta samtidigt som det bara är en bilresa på drygt tre timmar från huvudstaden till Falun. Den lettiska staden Sigulda ligger mindre än en timmes bilfärd från huvudstaden Riga – dit det går flyg regelbundet från Stockholm.

– Båda OS-ansökningarna från Sverige och Italien går efter »Agenda 2020«. Och jag tror att nyckelorden här är flexibilitet samt hållbarhet, adderade Morariu och fortsatte:

– Vi är glada att 80 procent av idrottsarenorna som är tänkta att användas under 2026 redan existerar och det är också en förklaring till avståndet. Jag tycker att detta i slutändan, med tanke på att hållbarheten ska vara i fokus, är riktigt positivt.


Besöket i Sverige är första gången som Octavian Morariu leder en utvärderingskommitté från IOK. Han berättar att han tycker att det varit mycket värdefullt att se de tilltänkta OS-platserna i Sverige på plats och att fått höra mer om landets plan kring arrangemanget. Inte minst ur en hållbarhetssynpunkt.

– Detta är ett bra tillfälle för mig och mitt team att få besöka och titta på de tänkta OS-platserna. Det är också en bra chans för oss att lära oss mer om ansökan och att förstå landets vision. Jag är glad att se att våra hållbarhets- och flexibilitetsriktningar är en mycket stark och viktig del av Sveriges ansökan.

IOK-gruppen fick under dagen i Falun en presentation av lokala politiker, innan de visades runt på den fina skidanläggningen som Falun har att erbjuda och som är en viktig del i Stockholm Åre 2026.

– Vi hade en presentation i morse från borgmästaren som förklarade alla faciliteter kring transportsystemet för att ta sig hit. Jag var imponerad av att se att de har över 1000 parkeringsplatser. Jag tror att de här i Falun redan länge tänkt på sin del i denna OS-ansökan och deras presentation var väldigt bra, sade Morariu.


Utvärderingskommissionen kommer att återvända till Stockholm under torsdagskvällen där deras veckolånga besök fortsätter fram till att det avslutas med en presskonferens under lördagsförmiddagen.

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.