Dubi151218
Foto: Jean-Christophe Bott/TT

IOK-chefen svarade på svensk medias frågor

Under torsdagen fick ett antal olika svenska medier möjligheten att göra en gemensam intervju med IOK:s högsta chef för de olympiska spelen, Christophe Dubi.

Han fick svara på frågor kring Sverige som kandidat för vinter-OS och Paralympics 2026, om folkomröstningen i Calgary och mycket annat. Frågor och svar som ni kan läsa här nedan.

Med sju månader kvar tills det slutgiltiga beslutet ska tas är det bara två kandidater kvar. Vad säger du om resultatet i folkomröstningen i Calgary? 
– Vi är väldigt bekväma med de två kandidaterna vi har. Vi har två vinterstäder med erfarenhet av att arrangera tävlingar. Så vi är väldigt glada med de två kandidaterna vi har. Vi är också glada över att de verkligen passar in i ”Agenda 2020”.

– När det kommer till Calgary är det en känsla av både besvikelse och realism. Calgary hade ett starkt projekt och väldigt bra förhållanden ur ett tekniskt perspektiv och allting var redo för ett bra projekt att presenteras.

– Men samtidigt, om du frågar befolkningen om den största oron som kommer med att stå som värd för spelen, så handlar det om ekonomin. Och där kom de stora bitarna av pusslet in väldigt sent. Det blir svårt när du måste visa befolkningen hela bilden, bara några dagar innan (en omröstning).

– Vi hade självklart velat se en positiv omröstning, men samtidigt är det vad det är och vi har fortfarande kvar två riktigt bra städer, det kan jag inte säga tillräckligt.

Till spelen 2022 hade ni bara två kandidater och till 2026 har ni nu bara två kandidater kvar. Varför är det så svårt att skapa intresse för vinterspelen? 
– I slutändan behöver vi bara en kandidat kvar. Vi hade två till 2022 och vi har två kvar nu till 2026. En av anledningarna är oron kring kostnaderna för att arrangera spelen. Och det är varför vi har jobbat hårt för att hålla nere kostnaderna. Och vi gillar vad vi ser med våra två återstående kandidater för 2026 och deras budgets.

Den stora frågan i Sverige har varit kring det hittills uteblivna stödet från politikerna i Stockholm. Hur ser IOK på en kandidat som inte har stöd från de lokala politikerna? 
– Allt måste få ta sin tid. Richard (Brisius, kampanjledare) har berättat att det är ett väldigt viktigt möte om några dagar där han ska ge politikerna alla detaljer och det är nästa stora steg. Men hittills kan jag inte säga att Sverige är sena utan vi jobbar mot en milstolpe som är 11 januari.

När det handlar om säkerhetsgarantin från regeringen i Sverige, så har vi ingen regering alls som det ser ut just nu. Är det en garanti ni behöver innan den 11 januari? 
– Som ni kan se på vår hemsida har vi en hel lista av garantier som måste tillhandahållas och 11 januari måste dem vara på plats. Men någonting som jag och teamet har lärt oss är att det inte är det avgörande datumet som är viktigt, utan vad det är man lämnar in.

– Vi har 11 januari att sikta emot och då vill vi förstås ha allting på plats exakt som vi vill ha det, men det kommer inte att ske. En hel del garantier kommer att vara på plats och resten kommer att finjusteras under den närmsta tiden därefter. Så när det är dags för utvärderingskommissionen tidigt i april, kommer vi att ha någonting som är exakt det som vi vill ha.

Att Stockholm inte har ett politiskt stöd, är du orolig över det just nu? 
– Jag skulle inte säga att Stockholm inte har ett politiskt stöd, utan att politikerna snarare har beslutsfattning framför sig, vilket är något vi måste acceptera. Det är en speciell process och vi är övertygade om att vi den 11 januari, har hela ekvationen på plats med alla samtliga element.

Om det inte finns några kandidater kvar nästa sommar, vad är IOK:s plan B? 
– Vi har ingen plan B, vi har två starka kandidater.

Av de två kandidaterna, Stockholm och Milano, hur värdesätter du deras chanser att vinna detta och stå som värd 2026? 
– Jag ska ge er ett väldigt specifikt på den här frågan: 50/50.

– Men om ni ändå frågar mig om dessa två kandidater och ställer dem emot varandra, ser jag många likheter. Det är två härliga vinterländer och samtidigt två projekt som passar jättebra in på Agenda 2020. Och när det kommer till kärleken för deras vintersport, är det två passionerade befolkningar.

Skulle de Olympiska spelen överleva på lång sikt utan Agenda 2020? 
– Om vi säger så här: Skulle vi ha kvar dessa starka kandidater som vi har i dag utan Agenda 2020? Förmodligen inte. För vi hade inte tänkt om Åre, Falun och Stockholm som en kandidat, utan man hade tänkt på något mer kompakt som det var tidigare. Och detsamma gäller Milano.

– Utan Agenda 2020 hade det varit mycket svårare att ha starka kandidater, vilket är fullt logiskt.

Vad är det för finansiering som Stockholm stad behöver garantera? 
– Ingenting. Kampanjens budget är privatfinansierad och Internationella olympiska kommittén är den största investeraren med våra 925 miljoner dollar (cirka 9 miljarder svenska kronor) i bidrag. Budgeten har granskats in i minsta detalj, men vi är också medvetna om att det är den största oron för befolkningen.

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.