AreIOC1
Gunilla Lindberg

Internationella Olympiska Kommittén utvärderar Sveriges ansökan

Denna måndag inleder den Internationella Olympiska Kommittén (IOK) ett veckolångt besök i Sverige. Detta för att samtala om planerna för att arrangera de Olympiska och Paralympiska spelen i Sverige 2026, samt att besöka de föreslagna platserna och arenorna för evenemanget.

Gruppen på 15 personer – bestående av delegater, experter och tjänstemän – kommer att få sällskap av IOK:s VD, Christophe Dubi och IOK-medlem, Octavian Morariu för att utvärdera Sveriges ansökan om vinter-OS och Paralympics 2026.

Utvärderingskommissionen inleder sitt besök i Sverige i Åre under tisdagsmorgonen där de blir mottagna av bland andra Gunilla Lindberg som är ledamot av IOK:s styrelse, samt generalsekreterare i Sveriges Olympiska Kommitté (SOK). Medverkar gör också Richard Brisius, VD för Stockholm Åre 2026 och SOK:s ordförande, Mats Årjes.

– Det här är en viktig och spännande vecka i vårt arbete mot att få stå som värd för vinter-OS och Paralympics 2026. Det är en möjlighet för oss att visa upp våra faciliteter i världsklass och beskriva hur vi skulle vilja genomföra vinter-OS om sju år, säger Rickard Brisius.

– Vi välkomnar representanterna från IOK som alla verkligen är experter på det här området och vi ser fram emot att lyssna till deras tankar och förslag på hur vi skulle kunna förbättra vår ansökan, avslutar Brisius.


Efter besöket i Åre kommer kommissionen att resa till Stockholm för möten och arenainspektioner. Under torsdagen blir det ett besök till Falun, innan besöket i Sverige fortsätter i Stockholm fram till lördagen då besöket avslutas.

Målsättningen är att kommissionen ska besöka samtliga platser och arenor där vinter-OS och Paralympics är tänkt att äga rum 2026.

IOK-gruppen kommer inte att besöka Lettland och Sigulda där kälkgrenarna är tänkta att utspela sig. Men IOK kommer att arbeta internationella idrottsförbund i relevanta discipliner för att slutföra denna del av sin värdering.

Medlemmarna av utvärderingskommissionen kommer sedan att åka tillbaka till sina respektive hemländer för att ladda om inför ett besök i Milano/Cortina, som precis som Stockholm Åre också söker om att få arrangera vinter-OS och Paralympics 2026.

Det slutliga beslutet om var vinter-OS och Paralympics 2026 kommer att arrangeras, kommer i sommar den 24 juni.

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.