LofvenHyllarPUFF
Foto: Anders Larsson, Svenska ishockeyförbundet

Historiskt VM-guld till Sverige

Sveriges U18-landslag i ishockey avslutade världsmästerskapet på hemmaplan på bästa tänkbara sätt när man besegrade Ryssland i finalen inför 5 600 åskådare i Fjällräven Center i Örnsköldsvik.

Matchen, som följdes av 100 000-tals TV-tittare över hela landet, bjöd på en rafflande avslutning som avgjorde först efter förlängning. Väl där klev Lucas Raymond fram och avgjorde med sitt tredje mål för kvällen fram till slutresultatet 4-3.

Efter segern hyllades laget av bland annat Sveriges statsminister Stefan Löfven som gratulerade guldhjältarna både på isen – där han var med och delade ut medaljerna – och nere i omklädningsrummet efteråt.

Detta var ett historiskt guld för Sverige som aldrig tidigare hade vunnit ett VM-guld med ett U18-landslag. Många skulle nog säga att det aldrig hade kunnat komma lägligare än att få vinna det på hemmais i Örnsköldsvik där turneringen spelades.

Årets lag bestod av spelare födda 2001/2002 som är mellan 16-18 år gamla. Här finns med andra ord stommen till den trupp som förhoppningsvis får spela vinter-OS i Sverige 2026.

Kanske var det början på en lång och spännande resa för en årgång spelare som får chansen att uppleva ett OS på hemmaplan i Stockholm Åre 2026.

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.