OSplatser

Här är orterna och arenorna för vinter-OS och Paralympics 2026

SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo ger en guidning över vilka anläggningar och arenor ett vinter-OS och Paralympics 2026 i Sverige skulle använda sig av.

Målet är att bygga absolut så lite som möjligt. Över 90 procent av de arenor som behövs för att arrangera spelen finns redan. Det som måste byggas är en ishall, samt en skidanläggning.

– Vi ser framför oss att Åre 2019 (VM) är Åre 2026 med de alpina tävlingarna. Sedan tillförs freestyle och snowboard som i huvudsak ska gå i Åre, men vi ska också se till att vi får de tävlingarna i Stockholm, i Hammarbybacken, säger Reinebo om de tänkta skidtävlingarna.

I Falun finns redan backar för backhoppning. De kommer att användas till just backhoppning men också till nordisk kombination

– Vi skulle också kunna genomföra längdskidor i Falun. Men längdskidor och skidskytte i Stockholm ger just den här vardagsmöjligheten som vi vill ha. Så byggandet av en anläggning i Stockholm handlar om vardagen, att bygga något inte för de 17 dagar spelen pågår, utan för generationer framåt.

För det nya skidområdet i Stockholm finns det två möjliga alternativ. Ett internationellt arrangemang som ett vinter-OS och Paralympics kräver en viss typ av typografi på skidspåren för att vara godkänt. Alternativen det handlar om är Bisslinge, mer känt för golf, och Hamra som ligger i Botkyrka.

Här är platserna som är tänkta att vara med och arrangera spelen.

Samarbete med Lettland

När det gäller kälksporterna så ser Reinebo möjligheterna att kunna samarbeta och dela tävlingarna med Lettland. Sverige har ingen anläggning. Och att bygga en skulle kosta mycket pengar.

När det gäller kälksporterna så ser Reinebo möjligheterna att kunna samarbeta och dela tävlingarna med Lettland. Sverige har ingen anläggning. Och att bygga en skulle kosta mycket pengar.

– Det är inte hållbart. Att bygga en anläggning för så mycket pengar för bara 17 dagar. Risken är alltid att en liknande anläggning sedan, efter spelen, blir en börda att sköta och underhålla. Då är det bättre att vända sig österut.

– Sigulda i Lettland har en bob-, rodel- och skeleton-anläggning i dag som ska renoveras. De är duktiga på att arrangera tävlingar. Det finns ett stort publikintresse där. De har världscuptävlingar varje år och vill ha fler. Tävlingarna är viktigt för landet. Det är en nation som inte kan bli en olympisk nation själva, men som genom att samarbeta med oss nu kan få möjligheten. Vilket jag personligen tycker är fantastiskt roligt.

Ishockeyn kommer att spelas i Ericsson Globe, som blir huvudarena och i Scaniarinken i Södertälje.

– Globen ska renoveras vilket passar väldigt bra, allt ska vara klart redan 2021. Och Södertälje är en hockeystad. Därför känns det väldigt tillfredsställande att vi också kan använda en arena där, säger Reinebo och fortsatte att tala om Tele2 Arena.

– Tele2 Arena blir platsen för konståkning och Short Track. Det finns ett stort intresse kring konståkning. Alltid fullt. Tele2 Arena är stor och tar mycket publik. Fyller vi den under konståkningsprogrammet blir det publikrekord i olympiska sammanhang.

Big Air på Stockholms Stadion

Den nya ishallen är tänkt att vara klar många år före spelen och användas som en vardagsanläggning för ishockey, före och efter spelen. I dag saknas det ett dussin ishallar i Stockholmsområdet. Men anläggningen ska också kunna användas för konståkning, curling och skridsko. Det finns flera kommuner i stockholmsregionen som är intresserade av att bygga anläggningen. Exakt var är ännu inte bestämt.

Olympiastadion i Stockholm, världens äldsta olympiska arena som fortfarande används, kommer att användas för Big Air.

– Det är klart vi måste använda den. Där sluts cirkeln. 1912 och 2026. Två gånger olympisk arena. En gång för sommarspel, en gång för vinter-OS. Historia och nutid. Bättre blir det inte.

Och i Hammarbybacken blir det parallellslalom.

– Spektakulärt. Mitt i stan med utsikt över stan. Det kommer att bli fina bilder från toppen där som kommer att gå ut över världen, säger Reinebo.

Invigningsceremonin blir Friends Arena. Centralt. Publiken kan enkelt ta sig dit kollektivt. Avslutningen blir på ett antal arenor samtidigt.

– Det har aldrig prövats. Jag tycker det är en stor tanke. Det gör att många fler kan vara med på och då också på flera platser samtidigt, säger Peter Reinebo, och tillägger:

– Intressant att notera är att vid invigningen går de olika länderna in som en trupp, med sin flagga först. Vid avslutningen kommer alla tillsamman, i en enda stor blandning. Länder, religioner, olika kulturer, alla har de kommit varandra lite närmare. Det är vad de olympiska spelen handlar om.

”En stor folkfest”

Medaljutdelningen sker nedanför Stockholms slott. Där det också kommer att byggas ett evenemangsområde. Och i Kungsträdgården blir det aktivitetspark.

– Det handlar också om en stor folkfest, där många vill vara med. Det ska vi också bjuda på.

Till Paralympics kommer den nya skidstadion, Ericsson Globe, curlinghallen i Gubbängen och backarna i Åre att användas.

– Det är möjligt att vi också kan köra parabob i Sigulda. Det finns inte på det paralympiska programmet i dag, men samtal har länge förts om att ta in det. I så fall blir det på test i Sigulda, säger Johan Strid, generalsekreterare i Sveriges Paralympiska Kommitté.

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.