Hanna Öberg: ”Blir inte större än ett OS på hemmaplan”

Hanna Öberg är en av Sveriges starkast lysande skidskyttestjärnor. För henne är det en självklarhet att Sverige ska stå som värd för vinter-OS och Paralympics 2026.

– Att få tävla på ett OS på hemmaplan, det går inte att få det större än så, säger Öberg som ser sig själv på startlinjen.

Hanna Öberg tog hela OS-världen med storm när hon vann OS-guld på långdistansloppet, 15 kilometer, i Pyeongchang.

Nu har en ny säsong precis inletts och vi fick en pratstund med den Kirunafödda svenskan, som just nu befinner sig i Slovenien, för att höra hennes tankar om 2026.

– Jag vill väldigt gärna ha OS till Stockholm och Sverige. Jag kommer troligtvis fortfarande vara aktiv då och att få tävla på ett OS på hemmaplan, det går inte att få det större än så, säger Öberg och fortsätter:

– Jag tror att Sverige har bra förutsättningar för att genomföra ett OS på ett bra sätt. Att genomföra det på ett hållbart sätt och att det inte kostar för mycket pengar. Detta samtidigt som jag tycker att vi är duktiga på att arrangera tävlingar sedan tidigare i Sverige.

Vad har OS betytt för dig genom din karriär?
– För mig har det betytt jättemycket, de framgångarna som jag fick i vintras på OS. Det har ändrat mitt läge i min karriär. OS är speciellt och är någonting som jag har kollat på sedan jag var väldigt liten. Det har alltid varit något särskilt med OS och det är inte samma som ett VM eller en världscuptävling.

Hanna Öberg får frågan om hon tror att hon inspirerat många unga till att prova på skidskytte eller bara till att röra på sig mer efter sina fina framgångar. Hon säger att det är svårt att svara på, men att det verkligen är någonting hon hoppas att hon har gjort.

–Det är en av de saker jag känner att jag verkligen vill med mitt idrottande. Att kunna få unga att hålla på med idrott och kanske tycka att min idrott är lite extra rolig.

– Om Stockholm skulle få OS har jag förstått att skidskytte-tävlingarna skulle gå i just Stockholm och då det inte finns någon anläggning för denna sport där i nuläget skulle det vara jättepositivt för sporten, att det finns möjlighet att utöva den i en stor stad som Stockholm. Det är tyvärr ett svart hål i huvudstaden när det gäller denna sport i nuläget.

När började du drömma om att stå på en startlinje i ett OS?
– Jag började drömma om det när jag såg OS 2006 i Turin. Jag var tio år och det var det första olympiska spelet som jag var riktigt insatt i där jag hade favoriter, förebilder och tävlande som jag hejade på. Det var då drömmen om att tävla i OS startade, sedan har den blivit mer på allvar senare.

Öberg får igen försöka utveckla sina känslor kring att stå på en startlinje i ett hemma-OS och det känns som att det är något hon tänkt mycket på.

– Jag har varit med på OS nu och det var en sak. Sedan kommer vi att ha ett hemmamästerskap genom ett VM i Östersund. Då kommer jag att få känna på det och då får man slå ihop de känslorna tror jag för att få en känsla för hur ett OS i Stockholm skulle vara. Det skulle vara så himla häftigt att få stå på den startlinjen, säger Öberg.

Avslutningsvis pratar vi lite om säsongen som pågår och hur man toppar formen. Planen är att vara som bäst när det gäller under världsmästerskapet på hemmaplan i Östersund i mars.

– Det är nu under säsongen i världscupen som man har någon slags grundform. Sedan är tanken att man ska toppa den till VM. Man ska vara bra nu, men det lilla extra vill jag spara på, då det är svårt att vara i toppform hela säsongen, avslutar Öberg.

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.