besoksnaring111218

Hållbar besöksnäring vill ha OS

Kampanjledaren för ”2026” Richard Brisius presenterade under konferensen ”Hållbar Besöksnäring” SOK:s plan för att genomföra ett vinter-OS och Paralympics i Sverige och huvudstaden.

De 150 deltagarna fick sedan rösta och det visade sig att nästintill 86 procent gav tummen upp till att arrangera spelen i landet.

Deltagarna på konferensen som ägde rum i mitten av november var i huvudsak professionella inom besöksnäringen på olika nivåer.

– Detta inom kommuner, företag, konsulter och arrangörer av olika slag. Många av de som skulle vara potentiella framtida leverantörer fick frågan om OS efter att Brisius haft sitt framförande och vi hade haft en kortare diskussion på scenen, säger Björn Anderberg som är redaktör för Aktuell Hållbarhet.

Deltagarna fick även svara på vilken de tror är den största hållbarhetsutmaningen för att genomföra ett vinter-OS och Paralympics.

Där visade det sig att klimatfrågan (45 procent) var störst, följt av annan miljöpåverkan (19 procent) och användningen av ekonomiska medel (13 procent).

Vill du personligen ha vinter-OS och Paralympics i Sverige?
– Jag vill absolut ha OS i Sverige, jag förstår inte varför man inte skulle vilja ha det. Det finns många fördelar och mycket man kan få ut av det. Men det är en högst personlig åsikt, säger Anderberg och fortsätter:

– Samtidigt ser jag de stora utmaningarna när det kommer till just hållbarhet. Det gäller då social hållbarhet, miljö- och klimatfrågor i första hand. I stället för att se det som en svårighet kan man göra det till sin ”selling point”, att arrangera det mest hållbara olympiska spelet någonsin. Då får man jobba hårt!

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.