GuldGunnarPUFF
Foto: TT

Gunnar Larsson informerar svenska olympier om 2026: ”Blir förvånade”

Gunnar Larsson, 67, har deltagit i två Olympiska spel och vunnit lika många OS-guldmedaljer. Den här veckan har han under två kvällar träffat svenska olympier och informerat om Sveriges ansökan till 2026.
– Många av dessa olympier som blir förvånade över hur klok, smart och hållbar den här ansökan är, säger Larsson.

Gunnar Larsson deltog i sitt första Olympiska spel i Mexiko, 1968. Men det var i Tyskland och München, fyra år senare som han nådde de stora OS-framgångarna genom dubbla guld. Detta på 200 och 400 meter medley.

Guldet på 400 meter medley vann Larsson – med två tusendelars marginal. Efter det avskaffades tusendelar som en medaljavskiljare i de Olympiska Spelen.

Han var under många år kvar inom simningen som en uppskattad expertkommentator hos Sveriges Radio och Radiosporten.

Denna onsdag talar vi med Gunnar Larsson om ett annat projekt som han varit ute på den här veckan. Detta, då han under en kväll i Stockholm en i Göteborg, har träffat gamla svenska olympier och delat med sig av information kring Sveriges ansökan om att få vinter-OS och Paralympics till Sverige 2026.

– Jag, Pernilla Wiberg och Jonas Bergqvist är kontaktpersoner gentemot svenska olympier och SOK. ”Svenska olympier” är då svenskar som deltagit i ett eller flera OS sedan 1896 och framåt som ännu är i livet, vilket är ungefär 2000 personer, säger Larsson och fortsätter:

–  Jag och Peter (Reinebo) började i höstas spåna kring detta, att jag skulle informera om ansökan för andra svenska tidigare olympier. Vi hade en ambitiös plan att besöka flera orter runtom i Sverige, men det ena gav det andra och så kokade vi ner det till att ha en träff i Stockholm samt en i Göteborg.

Hur har dessa träffar varit?
– Det har varit både roligt och lärorikt. En annan har också fått leta information kring hur upplägget är och haft hjälp av 2026-organisationen. Men man lär sig mycket när man läser om det och blir förvånad över vad mycket man egentligen inte hört talas om. Det var lika för många av dessa olympier som blev förvånade över hur klok, smart och hållbar den här ansökan är och som i mitt tycke bara bara växer sig större och bättre för varje dag.

Gunnar Larsson berättar att responsen varit bättre än förväntat.

– Ja, responsen som jag haft av de åhörare som varit på dessa träffar är väldigt positivt. De tycker att de fått mycket information och nu vet de också var de ska vända sig för att läsa mer om de så vill.

”Kan betyda väldigt mycket”

Som vi varit inne på ovan har Gunnar Larsson själv deltagit i två Olympiska spel. Hans egen inställning till ”2026” är att Sverige kan gå i bräschen för att genomföra någonting riktigt bra här som OS skulle må bra av i framtiden.

– Jag har själv deltagit i två spel, 1968 och ’72. Sedan har jag varit på åtta sommarspel efter det. Jag är en sådan person som är nyfiken på att se hur allting fungerar rent organisatoriskt. Ser man då på Sveriges upplägg är jag väldigt positiv om man kan hålla sig inom de ramar man nu satt upp kring budget, intäkter, byggnationer och annat. Kan vi få spelen 2026 tror jag att det kan betyda väldigt mycket för den olympiska utvecklingen efter det.

Ser du dig själv på läktarna som åskådare 2026?
– Har man hälsan i behåll är man verkligen gärna där och tittar.

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.