Alpina stjärnorna Frida Hansdotter och André Myhrer med sina guldmedaljer från vinter-OS i Pyeongchang. / Foto: TT

Guldlistan från de Olympiska vinterspelen som Sverige toppar

Att Sverige är ett vinterland med stort intresse för vintersport är ingen hemlighet. Men hur står vi oss egentligen historiskt?

Jo, faktum är att av alla länder i världen som ännu inte stått som värd för ett vinter-OS, är Sverige den nation som tagit allra flest guldmedaljer genom historien.

– Det vittnar om hur duktiga vi är på vinteridrott och vilken enorm tradition och vilket intresse vi har i Sverige kopplat till vintersport, säger SOK:s ordförande, Mats Årjes.

Det finns sex nationer som tagit fler Olympiska guld än Sverige genom tiderna och visst har ni era aningar om vilka som toppar listan?

Självklart är det våra ”herlige” grannar i väst som toppar listan. På de 23 vintriga spel som varit, har Norge vunnit hela 132 guld – flest av alla.

Det var för 25 år sedan som Norge arrangerade vinter-OS i Lillehammer. Ett spel där det största svenska minnet så här efteråt kanske i första hand handlar om ishockey, där herrarna vann en rafflande final mot Kanada.

”Ett fantastiskt genomfört arrangemang”

Det var första gången som en Olympisk ishockeyfinal avgjordes på straffar. En straffläggning där Peter Forsberg gjorde sin berömda enhandsfattade straff, innan Tommy Salo slängde sig och räddade Paul Kariyas skott.

– Jag besökte Lillehammer 1994 och det var ett fantastiskt genomfört arrangemang. De som fick förmånen att vara på plats och besöka Lillehammer har väldigt fina minnen därifrån, säger Årjes.

– Det var verkligen ett fint bevis på hur ett Olympiskt spel kan genomföras på ett sätt som uppskattas, som vinner respekt och som skapar positiva bilder av OS.

Efter Norge, är USA tvåa på listan över antalet guldmedaljer tagna under vinterspel genom historien.

En lista som sedan följs upp utav Tyskland, Sovjetunionen, Kanada och Österrike innan vi finner Sverige på en sjundeplats med totalt 57 OS-guldmedaljer.

FLEST GULDMEDALJER I VINTER-OS:

1: Norge (132)
2: USA (105)
3. Tyskland (92)
4. Sovjetunionen (78)
5. Canada (73)
6. Österrike (64)
7. Sverige (57)
8. Schweiz (56)
9. Ryssland (47)
10. Nederländerna (45)

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.