GoldmannPUFF
Foto: Mattias Goldmann under onsdagens workshop.

Goldmann: ”Sveriges chans att vara ett föredöme för andra”

Mattias Goldmann, VD för Fores, brinner för hållbarhetsfrågor. Han var på plats under »onsdagens workshop« och höll ett kortare framträdande där han berättade om hur Sveriges ska arrangera världens första klimatpositiva ”megaevent”.

– Skulle Sverige får spelen är det verkligen helt i linje med vår enda chans, som ett litet land, att göra skillnad på klimatområdet. Och det är genom att vara ett föredöme för andra, säger Goldmann.

Utöver sitt framträdande satt Mattias Goldmann också med under gruppsamtalen. Han gick runt bland grupperna och lyssnade på vad som diskuterades.

– Jag blev positivt överraskad. Därför att min egen definition av hållbarhet är att jag vet vad det är på klimatområdet och sedan blir det luddigare ju längre därifrån man kommer. Men samtalen var väldigt konkreta på alla delar av hållbarhet, så det var väldigt glädjande.

– Sedan var det roligt att vi fick jättemånga bra förslag på hur man skärper och konkretiserar. Men i grunden hörde jag också en oerhört positiv ton till vad som redan tagits fram och att arbetet går helt klart åt rätt håll.

Vad tyckte du om dagen i sin helhet?
– Jag tycker att det var ett enormt lyckat grepp att som arrangör säga att ”vi vill gärna ha er hjälp” och att vi inte är i mål med det här arbetet. Den attityden, att man är ödmjuka i uppgiften, gjorde att vi fick massa kloka inspel och kan göra väldigt mycket mer av detta.

– Det tror jag också kommer att skilja vår kandidatur mot den italienska på ett positivt sätt. Att vi berättar att här är folk med och påverkar. Då inte bara som namn och loggor, utan för att vi verkligen lyssnar på dem och deras input som varit med och format vår ansökan, säger Goldmann.

Vad är annars din koppling till Sveriges ansökan om vinter-OS och Paralympics?
– Vi på Fores gjorde bedömningen att någon kommer att få vinter-OS och Paralympics. Och då är det bäst att den ansökan är så klimatsmart och hållbar som det någonsin är möjligt. Skulle Sverige får spelen är det verkligen helt i linje med att vår enda chans, som ett litet land, att göra skillnad på klimatområdet, är att vara ett föredöme för andra.

– Och det finns inget bättre tillfälle att visa upp det föredömet än under detta megaevent som ett OS är. Därför närmade vi oss frågan för att få vara med och se till att detta blir ett så klimatsmart som möjligt och att inspirera omvärlden, avslutar Goldmann.

🔗 Läs mer om onsdagens workshop här.

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.