Foto: Jessica Gow/TT

Fredrik Lindström om valet att sluta, om hemma-VM och ”2026”

Efter hemma-VM i Östersund meddelade den svenske skidskytten, Fredrik Lindström, att det är dags att lägga geväret på hyllan.

Här i en intervju under resan upp mot Boden och sitt sista SM, berättar Fredrik om karriären, VM på hemmaplan, tankarna kring att avsluta karriären och vad han tänker kring ett vinter-OS och Paralympics i Sverige 2026.

– Det skulle vara jättehäftigt och det är något jag supportrar, säger Fredrik Lindström.

Det är under bilresan upp mot Boden som vi når Fredrik över telefon. Det är en sprakande och svajig lina där samtalet avbryts vid ett par tillfällen. Men det är en glad 29-årig skidskytt som ska uppåt landet för sitt sista SM.

– Det är klart att det känns att det är en säsong och en karriär som ska avslutas, så det är absolut lite speciellt, säger Fredrik innan han utvecklar sina tankar kring beslutet att avsluta karriären.

– Det är något jag känt på senare tid att motivationen inte är där på samma sätt som den var i början av karriären. Jag vet hur mycket det krävs och kommer att krävas framöver och då känner jag att det var lämpligt att sätta punkt nu vid hemma-VM i Östersund.

– Det kanske är fem år sedan det blev klart [att VM skulle gå i Sverige 2019]. Det var jättestort och det såg man verkligen fram emot. Resultatmässigt hade jag några tyngre säsonger där 2015, ’16, ’17 och då visste man att det nu skulle komma dels ett OS i Pyeongchang men sedan också ett hemma-VM året efter.

Då fick du ett mål att jobba efter?
– Ja precis. Då knöt jag verkligen näven och tänkte att jag skulle göra vad jag kunde för att kunna avsluta på topp. Jag hämtade mycket motivation i det, att få uppleva ett OS till samt ett VM på hemmaplan. Men att också veta att detta blir mina sista mästerskap.

Samtalet hoppar sedan fram till just det, skidskytte-VM i Östersund. Det blev ett bra VM för värdnationen som till sist hade tagit en medalj av varje valör.

– Det var en stor upplevelse. Hela herrstafett-dagen var en väldigt stark upplevelse för mig. Det är sällan som man tävlar inför en så hängiven publik som hejar på just vårt lag. Det stödet hade jag aldrig upplevt förut.

Fredrik Lindström under herrarnas stafett i Östersund. | Foto: Robert Henriksson/TT


”Känns grymt häftigt”

Vi talar sedan om det vi undrar mest om; Fredriks tankar kring vinter-OS och vad de där Olympiska ringarna betytt för honom personligen under karriären.

– Jag är väldigt idrottsintresserad, så både sommar- och vinter-OS har jag alltid följt med stor hängivelse.

– Skidskyttekarriären tog fart på skidgymnasiet och redan då skapades förstås målet att en dag själv få vara med på ett OS och kanske vinna någon medalj där i framtiden. Det känns grymt häftigt att man fått uppleva flera OS och dessutom varit med och vunnit ett OS-guld. Det är helt enormt.

Vinter-OS i Sydkorea, Pyeongchang, var och blev Fredriks tredje och sista OS. Det var även där hans efterlängtade OS-medalj skulle komma – och det av den ädlaste valör.

Fredrik var med i det svenska stafettlaget och hade uppgiften att avsluta tävlingen på den fjärde sträckan. En uppgift han så ofta hade vid stafett i landslagssammanhang.

– Jag har väldigt starka känslor kring den tävlingen såklart. Och hela den dagen! Detta då alla vi fyra stå för riktiga topprestationer på helt rätt dag.

– Det var en stark upplevelse och inte minst kring min egen prestation, att få ta hand om den där slutsträckan. Man vet att den blir avgörande och så blir det den där duellen mellan Sverige och Norge. Att till sist få vinna den duellen, det gör att jag alltid kommer att ha riktigt varma och starka känslor till just den tävlingen.

Fredrik Lindström äntrar mållinjen i stafetten i Pyeongchang. | Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix


”Ganska jobbigt ibland”

Många vill kalla skidskytte för ”världens bästa tv-sport”. En sport där det ofta är spännande till det allra sista skottet. Där en bom, kan vara skillnaden mellan fantastisk succé och ett rejält misslyckande.

Den beskrivningen skriver Fredrik under på och berättar sedan om hur han upplever skidskyttetävlingar när han själv inte medverkar ute i spåret och på skyttebanan.

– Det är väldigt nervkittlande och än mer när man själv vet hur snabbt det ändras. Det är jobbigt att titta på. När man tävlar själv kan man styra händelserna och ha en viss kontroll. Men när man är på sidan av kan man ”bara” hålla tummarna, bita på naglarna och hålla andan. Det finns inte så mycket mer att göra vilket är ganska jobbigt ibland.

Från vinter-OS i Pyeongchang kom det svenska skidskytte-landslaget hem med inte mindre än två guld och två silver. Det placerade Sverige på en tredjeplats i skidskyttets medaljliga där endast Tyskland och Frankrike var bättre.

En framgång som kändes av när de svenska åkarna landade på hemmaplan igen efter OS-äventyret.

– Det var hur mycket kärlek som helst efter att man kom hem från Sydkorea. Alla ville gratulera och hälsa, så det var en riktigt stark upplevelse. Det blev en total succé när nästan alla i skidskytte-truppen kom hem med varsin medalj.

– Det var helt galet vilket mästerskap vi gjorde. Det har man känt nu inför den här säsongen med hemma-VM, att vi är ett mer välkänt lag nu och är igenkända på ett helt annat sätt än tidigare.

Fredrik Lindström visar upp OS-guldmedaljen på Arlanda. | Foto: Jan-Erik Henriksson


Imponerad av Öberg

Hanna Öberg hade aldrig ens stått på pallen i världscupen när hon åkte till Pyeongchang. När hon satt på planet hem igen, var det med en guld- och en silvermedalj runt halsen.

Guldet tog hon på distansloppet över 15 kilometer. Samma sträcka som hon sedan, ett år senare, vann guld på igen under hemma-VM i Östersund.

Fredrik Lindström är imponerad över sin lagkamrat.

– När man själv vet hur svårt det är att fixa de där avgörande skytteserierna och hon gör det gång på gång. Hon upprepar OS-guldet på samma distans och kör hem VM-guldet lika imponerande. Det är otroligt starkt.

Sverige genom Stockholm, Åre och Falun står som en av två slutliga kandidater till att få arrangera vinter-OS och Paralympics 2026.

Fredriks tankar kring ”2026” är glasklara.

– Det skulle vara jättehäftigt och det är något jag supportar. Mina OS-upplevelser har varit väldigt stora och jag tänker på barn och ungdomar som får möjlighet att drömma om ett vinter-OS och Paralympics på hemmaplan. Jag har själv hämtat väldigt mycket inspiration efter att ha sett dessa tävlingar på tv. Om man då dessutom får uppleva det ”på riktigt” tror jag att det skulle göra mycket för dagens ungdomar.

Kommer du att sitta på läktaren, eller skulle du vilja vara involverad än mer än så?
– Jag skulle absolut kunna tänka mig att vara mer involverad än så. Minst en plats på läktaren blir mitt mål men gärna mer!

Lindström kramas om av lagkamraterna i OS-stafetten. | Foto: Andreas Hillergren/TT


Oklara framtidsplaner

Vad Fredrik ska göra efter den kommande helgen, när den professionella karriären som skidskytt faktiskt är över, vet han inte riktigt.

– Vi får se vad som händer. Inledningsvis ska jag vara hemma med familjen och vara lite föräldraledig. Det är de närmsta planerna, sedan får vi se vad som händer om det dyker upp något jobb eller om det blir studier. Det är lite öppet faktiskt.

Men först återstår en sista tävling.
– Det ska bli kul att vara tillbaka i klubbdressen igen, samma klubb som jag tävlat för hela karriären. Det blir lite som allting började. Det är jag och pappa i bilen på väg upp på SM. Det var så det inleddes och nu får vi sluta cirkeln tillsammans.

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.