Foto: Visit Stockholm

Fem vanligaste myterna om att arrangera vinter-OS

Det finns många myter om att stå värd för ett OS och Paralympics. Att det måste vara dyrt, att OS-arrangemang är miljöskurkar och att OS innebär miljonrullning för skattebetalarna är bara några av dem.

Här nedan tar vi upp fem av de vanligaste myterna och besvarar dem.

1. OS – Svulstigt och svindyrt
Tiden då olika kandidatstäder tävlade om storslagna OS-arrangemang är förbi. Nu är det slimmade OS och Paralympics på värdnationernas villkor som är aktuella. I vårt upplägg är Stockholm en av kommunerna i regionen som skulle vara spelplats för OS, tillsammans med Falun, Åre och Sigulda i Lettland.

På så sätt använder vi oss av befintliga anläggningar och undviker omfattande kommunala åtaganden.

OS och Paralympics 2026 kommer vara betydligt billigare att genomföra än tidigare spel, mer miljövänliga och kommer ge bestående värde för värdorterna. Därför ser vi nu chansen att få arrangera Sveriges första och historiens mest hållbara vinterspel.

2. OS-arrangemang är miljöskurkar
Ett OS på värdorternas villkor ger oss möjligheten att genomföra genuint hållbara spel. Vi har redan idag arenorna, flygplatsen, vägarna, hotellen, anläggningarna och tunnelbanan och behöver därför inte bygga nytt.

Vår ambition är istället att ett OS i Sverige 2026 ska bli ett skyltfönster för miljö- och klimatinnovationer. Ett evenemang där vi har tuffa miljömål och tillsammans med näringslivet vågar pröva innovationer och nya tekniker, visa upp dem för omvärlden och bidra till en hållbarare värld.

För när svenska initiativ och insatser visas upp och marknadsförs internationellt så får de i förlängningen också mångdubbelt större effekt. Vi vill att OS 2026 ska bli ett sådant exempel, ett exempel för den nya sortens OS där det också finns ett systemtänk i miljö- och klimatarbetet.

3. OS är bara för eliten
Det är sant att OS är våra elitidrottares finaste och viktigaste arena. Men man får inte glömma bort att OS är så mycket mer. Det är möten, glädje och folkfest. Barn och ungdomar får förebilder och intressen väcks.

Idrotten har en enorm potential i att föra människor närmare varandra såväl globalt som till att bidra till en ökad integration i samhället. Det faktum att vinterspelen också inkluderar Paralympics ger oss även möjligheten att öka intresset för idrott bland personer med funktionshinder – något som verkligen behövs eftersom de är kraftigt underrepresenterade inom idrotten.

4. OS innebär miljonrullning för skattebetalarna
Många OS har mycket riktigt haft röda siffror. Men sedan IOK ändrade spelreglerna genom Agenda 2020 så har de ekonomiska förutsättningarna för att arrangera OS och Paralympics förändrats markant. IOK garanterar numera ett omfattande bidrag till arrangören. Vår genomförandebudget för vinterspel med sin bas i Stockholmsregionen är 13,1 miljarder kronor.

IOK:s totala bidrag är 8,88 miljarder. Resten av intäkterna kommer från sponsorer och biljettförsäljning. Budgeten innehåller inga offentliga medel. Alla anläggningar ska hyras, och inga nya kommer att behöva byggas. Upplägget gör att de ekonomiska riskerna för arrangörslandet begränsas på ett helt annat sätt än tidigare.

5. Stockholm är ingen vintersportort. Stockholm har ingen snö
Om det vore så att vintersporttävlingar enbart hölls på natursnö och naturfrusna isar hade vi inte sagt emot. Men idag är tillverkad snö, precis som tillverkad is mer regel än undantag under stora vintersporttävlingar.

Det går relativt enkelt att producera den snö som behövs för de Stockholmsbaserade grenarna, även vid mildväder. Sedan har vi tänkt förlägga tävlingarna där Stockholm inte har de rätta förutsättningarna på andra orter, såsom Falun och Åre.

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.