joakim-storck

Falun positiva till 2026: ”Det är Sveriges tur”

Faluns politiska ledning är positiv till att vara med och arrangera ett vinter-OS. Det menar Joakim Storck (C), kommunalråd och gruppledare i Falun.

– Jag tycker att det här är klart intressant, säger Storck.

Tidigare i veckan var kampanjledare Richard Brisius upp till Falun och träffade politikerna där, bland andra kommunalråd Joakim Storck (C).– Det var en bra dragning som Richard gjorde för oss häromdagen. För de flesta här i kommunstyrelsen i Falun var det mycket ny information som framgick och det kändes lyckat och gav en positiv anda efteråt.

Hur känner ni kring att vara med och arrangera ett vinter-OS?
– Jag tycker att det här är klart intressant. Jag tycker att det verkar som att den allmänna inställningen i den politiska ledningen i Falun känner detsamma.

Falun har tidigare arrangerat skid-VM vid fyra tillfällen och har även en världscuptävling varje år. Deras framtidsvision är att arrangera VM på nytt och då menar Storck att ett OS endast är positivt för Faluns del.

– För oss betyder det mycket att upprätthålla den här förmågan att arrangera stora evenemang. Vi har haft en diskussion om att försöka få ett skid-VM till Falun igen under andra delen av 2020-talet. Detta helt i linje med de planerna, så vi ser det bara som positivt.

Kan ni ta med er erfarenhet från att arrangera skid-VM till ett vinter-OS?
– Absolut, vi kan ta med oss mycket. Vår uppfattning, baserat på det vi vet nu, är att vi har både anläggningar och kunskap för att göra det som behövs från vårt håll.

”På tiden att det kommer till Sverige”

Joakim Storck menar att det är på tiden att vinter-OS och Paralympics kommer till Sverige.

– Det skulle vara stort och det är även på tiden att det kommer till Sverige. Det har gjorts flera försök och jag tycker att det skulle vara kul om det blev av.

Avslutningsvis berättar Joakim Storck att hoppbacken i Falun är i bra skick, men att den måste användas för att upprätthållas – vilket det finns planer på.

– Den är i bra skick och är nyrenoverad sedan ett par år tillbaka. Den bästa garantin för att den är i bra skick även 2026, är att den används. Därför är vår ambition att se till att det ordnas tävlingar och arrangemang där varje år fram till dess.

Hur går snacket på stan annars om 2026?
– Det finns ett stort intresse hos Faluborna. Även från media och från annat håll, avslutar Storck.

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.