OlinPapePUFF
Anja-Olin Pape under onsdagens workshop.

Europarådets Olin-Pape: ”Viktigt att se unga som en prioriterad grupp”

Anja Olin-Pape är ordförande för Europarådets kommitté för ungdomsfrågor. Hon var på plats under onsdagens workshop och talade bland annat om hur de unga kan involveras i arbetet mot ett vinter-OS och Paralympics i Sverige 2026.
– Det känns viktigt att se ungdomar som en prioriterad grupp i det här arbetet.

Europarådets ordförande för ungdomsfrågor, Anja Olin-Pape, höll i ett kortare framträdande där hon pratade om det hon brinner för mest: De unga och inkludering, samt om hur de kan vara en del av ”2026” – vilket de av naturliga skäl väntas bli.

– Det känns viktigt att se ungdomar som en prioriterad grupp i det här arbetet. Unga är en grupp som med största sannolikhet kommer att vara en stor grupp av de som är volontärer och de som jobbar i, på och runt arrangemanget.

– Sedan är det också många tävlande som är unga i sig. Därför är det också viktigt att se vilka förutsättningar man ger de här unga att ha hållbara förutsättningar både inför och under tävlingen, säger Olin-Pape.

Vad säger du om onsdagens workshop?
– Det har varit en väldigt imponerande dag. Det har varit fantastiskt roligt att se människor från så många olika aktörer och organisationer som kommer hit och får ”brainstorma” i den här typen av format.

– Jag gillar blandningen av expert-input med att få sitta och bara prata om det. Det har också varit skönt att ha någonting konkret att utgå ifrån. Man vet att ens input blir tagen på allvar för att det finns ett dokument och en förändringsprocess.

Hur gick diskussionerna i den grupp du var del utav?
– Vi pratade ganska mycket om inkludering såklart då det är min hjärtefråga. Vi pratade om mervärdet för vinter-OS och Paralympics för samhället. Detta när det kommer till arbetsmarknaden, för unga men också för idrottsrörelsen och hur ett vinter-OS kan vara en del av ett större socialt sammanhang.

Till vardags är Anja Olin-Pape ordförande i Europarådet kommitté för ungdomsfrågor. Ett arbete som hon engagerar sig mycket i och som hon verkligen brinner för.

– Det gör jag verkligen! Arbetet innebär att jag leder Europarådets arbete för att utveckla ungdomspolicy och ungdomsfrågor i rådets 47 medlemsstater. Det kan handla om allt ifrån ensamkommande flyktingbarns rättigheter i Europa till hur man ska utveckla fritidsgårdsverksamhet till arbetsmarknadsfrågor.

Vart står du i frågan om vinter-OS och Paralympics till Sverige?
– Det är självklart så att vinter-OS och Paralympics ska till Sverige 2026!

– Jag tror verkligen att de här frågorna som man väljer att lägga fokus på med hållbarhet och så är oerhört viktigt för samhället i stort. Och alla typer av olika massiva kommunikationsinsatser som vi kan göra för att promota dessa frågor är viktiga och där ser jag att Sverige har en särställning.

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.