JessicaLV
Foto: Claudio Bresciani/TT

”Ett OS i Sverige skulle få många unga idrottare att börja drömma”

Den tidigare svenska alpina olympiern, Jessica Lindell Vikarby, 34, är en av atleternas representanter i arbetet att få vinter-OS och Paralympics till Stockholm och Sverige. – Vi har ett så unikt läge i dag att vi verkligen måste ta vara på det, säger hon.

Jessica Lindell Vikarby, har representerat Sverige i tre olympiska spel, senast i Sotji, Ryssland, 2014. I dag är hon atletrepresentant i arbetet med att få vinter-OS och Paralympics till Sverige 2026.

Hon menar att Sverige är fullt redo för ett sådant uppdrag och att det är ett bra läge för landet att visa upp hur duktig man är på att arrangera stora evenemang.

– Vi är så bra på att genomföra internationella mästerskap och världscuper år efter år inom många olika idrotter. Då känner man sig också trygg med att vi skulle kunna genomföra ett vinter-OS och Paralympics hur bra som helst, så det hade varit helt fantastiskt. Det tänder också en liten gnista och dröm om att det är det största man kan få uppnå som atlet, säger Jessica Lindell Vikarby och fortsätter:

– Jag ser framför mig mycket glädje, engagemang och det känns som att jag bara vill skynda på tiden. Vi har ett så unikt läge i dag att vi verkligen måste ta vara på det. Det skulle samtidigt ge så himla mycket för idrotts-Sverige och om man ser till ungdomar i dag som inte rör sig tillräckligt utan som är mycket stillasittande. Detta kan inspirera och skapa som en folkrörelse, samtidigt som det kan vara bra för folkhälsan i stort då det är även många vuxna människor som inte lever särskilt hälsosamt.

Vad tror du mer att det skulle betyda för de unga i Sverige?
– Det skulle nog få många att börja drömma. När jag var på Ungdoms-OS som 16-åring vann jag den ena tävlingen. Att då få stå högst upp och att få smaka på den olympiska andan var fantastiskt. Jag fick känna att det verkligen kunde väcka drömmar till liv. Det skulle jag vilja dela med mig av till våra ungdomar ute i landet.

– Vi skulle få en stor chans att inspirera de unga och det kommer vi att kunna leva på under flera generationer framåt. Det skulle också påbörjas en annan typ av rörelse i Sverige som väcker lite idrottsgnista. Kopplat till det kommer även att man får med sig sunda värderingar genom idrott samt den olympiska rörelsen. Fair play, kamratskap och det viktiga i att delta, är också viktiga pusselbitar.

Vi talar också om Jessicas egna OS-upplevelser och hon är säker på vilket olympiskt spel hon själv var som mest nöjd med när det kommer till hur det arrangerades och allting runtomkring tävlingarna.

– Vancouver 2010, då vi tävlade uppe i bergen i Whistler Mountain. Mentaliteten i Nordamerika är så bra där de glatt hejar på alla och skapar en härlig stämning. OS-byn var bra och tävlingarna fungerade bra även om jag själv gjorde mina sämsta OS-resultat. Så min positiva upplevelse hade inget med det att göra utan det var bara en bra och vacker upplevelse i stort.

Precis som skidskytten Sebastian Samuelsson var inne på, är Jessica säker på att ett vinter-OS och Paralympics i Sverige skulle ge extra inspiration till samtliga svenska atleter under många år framöver.

– Det är såklart en stor morot. Att ha ett sådant drömmål att sikta mot, att få möjligheten att representera sitt land på hemmaplan med all hemmapublik, familj och vänner. Jag tror självklart att det kommer att motivera alla lite extra.

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.