vinterbild1

”En unik möjlighet – som inte ska kosta en enda skattekrona”

SOK:s ordförande Mats Årjes ger klara besked kring det ekonomiska läget och berättar vilken unik möjlighet OS och Paralympics 2026 är för Sverige.

– Vårt koncept är helt unikt och vi kan leverera spel i världsklass utan att det ska kosta Stockholms skattebetalare en enda skattekrona, säger Mats Årjes.

Vid en presskonferens den 17 oktober redogjorde han vilka förutsättningar som råder för att genomföra ett vinter-OS och Paralympics i Sverige 2026.

– IOK (Internationella Olympiska Kommittén) har i sitt reformarbete med Agenda 2020 och ”The New Norm” väsentligt förändrat förutsättningarna. I dag pratar man mycket om hållbarhet ekonomiskt, socialt och framför allt på temat miljö, säger SOK:s ordförande Mats Årjes.

Om de ekonomiska förutsättningarna säger han:

– Vi gör bedömningarna att de här förutsättningarna faktiskt passar Sverige som handen i handsken. När vi kommer in på temat ekonomi så är det otroligt viktigt att vi betonar det än en gång, att vi inte har ställt frågan om finansiering som är skattefinansierad eller om några som helst ekonomiska garantier för ett genomförande. Detta vare sig från Stockholm stad eller från någon annan kommun som tänkt att stå värd för tävlingar under de olympiska spelen.

Den enda ekonomiska garanti som krävs menar Årjes är när det kommer till säkerheten.

– Det som kommer att krävas är en ekonomisk garanti för den nationella säkerheten och den är skattefinansierad. Då handlar det om den yttre säkerheten. Den som polisen sköter. När det gäller den inre säkerheten på och runt arenorna så sköter vi den själva. Men kostnaderna för den ytter säkerheten ska också mötas upp av intäkter i form av moms och andra skatteintäkter. Sannolikheten är stor att de intäkterna vida överstiger den kostnaden.

”En unik möjlighet för Sverige”

Om Sverige får möjligheten att arrangera vinter-OS och Paralympics 2026 bli Sverige första nation att dela tävlingarna med ett annat land.

– Vi tycker att detta är en unik möjlighet för Sverige, att som första land få möjlighet med de nya förutsättningarna som gör att vi kan sprida tävlingarna på ett helt annat sätt än tidigare. Detta genom tävlande i vårt land Sverige, men också genom att använda anläggningar i ett annat land och i det här fallet Lettland.

– Vårt mål kanske låter lite tillspetsat, men det är att vår modell ska stå som ett föredöme för framtida olympiska spel. Och kanske, om ett antal år, så pratar man om Stockholms- eller Sverigemodellen. Vi är också faktiskt världens mest medaljrika vinternation som fortfarande inte har arrangerat ett olympiskt vinterspel.

– Vi har genom åren skickat tusentals atleter att delta i olympiska spel, världen runt. Jag tycker det är dags att världens atleter nu istället får komma hem till oss.

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.