Foto: Terje Pedersen

Ebba Andersson om den tuffa hösten: ”Funnits en osäkerhet”

Ett spökande knä har skapat oro under hösten för Ebba Andersson. Men nu är hon helt återställd och kan ladda inför en ny händelserik säsong.

– Det har varit en väldigt tuff höst för mig, säger hon.

Ebba Andersson är bara 21 år gammal, men har redan tagit medaljer i SM, VM och OS. I Sydkorea och Pyeongchang i februari, var hon en del av det svenska stafettlaget som plockade hem en silvermedalj.Ebba slutade även på en väldigt fin fjärdeplats under Skiathlon-loppet, en tävling som hon själv är extra nöjd med när hon tänker tillbaka på sitt första OS.

– När jag tänker tillbaka, tänker jag först och främst på att det var flera jätteroliga veckor. Det är bland det största som jag har varit med om. Sedan var såklart Skiathlon-loppet ett lopp som ligger mig nära då jag är stolt och nöjd över att jag lyckades prestera så pass bra att jag blev fyra, säger hon.E
Inför den här säsongen har det varit lite oroligt för 21-åringen från Sollefteå. Det är ett knä som har spökat och som har stört hennes uppladdning.

En orolig höst

– När det dyker upp en skada infinner sig förstås en osäkerhet. Det har varit en väldigt tuff höst för mig och funnits en osäkerhet där jag inte har känt mig helt i balans mentalt.

Men det känns bättre nu?
– Det gör det och jag har tagit mig över det guppet. Nu känns det bra inför det som kommer här framöver med en ny tävlingssäsong och det ska bli jätteroligt.

Ebba berättar att det finns ett särskilt pirr i kroppen nu när säsongspremiären närmar sig.

– Vi kommer precis från ett läger Bruksvallarna. Så fort man kommer dit, ungefär den här tidpunkten på året med första snölägret, så är det ett premiärpirr som finns där. Det är en väldigt härlig känsla och det känns jättekul att allting bara är några veckor bort.

”Såklart en otrolig upplevelse”

Något som är betydligt längre bort är året 2026. Året då Sverige eventuellt kan komma att stå som värd för vinter-OS och Paralympics. Ett avstånd som Ebba betonar när vi börjar prata om hennes tankar kring detta.

– Just nu ligger mina tankar först och främst på den här säsongen. OS 2026 känns just nu väldigt långt bort. Speciellt för mig som kan känna att bara VM i februari är långt bort, säger hon med ett skratt, men avslutar sedan med att tillägga:

– Men jag tror såklart att det skulle vara en otrolig upplevelse och något som kanske inte alltför många idrottare får chansen att göra, att tävla på hemmaplan under ett så stort mästerskap som OS faktiskt är. Det är ändå det absolut största som en idrottare kan vara med om.

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.