Brisius241018
Foto: Claudio Bresciani/TT

”Det här är bra för Sverige”

Den 9 oktober blev det klart att Sverige är en av tre kandidater till att arrangera vinter-OS och Paralympics år 2026. Här följer ett längre samtal med Richard Brisius, kampanjledare, och den person som är ytterst ansvarig för den svenska kampanjen.

– För mig är det helt givet att detta är någonting som vi ska genomföra, säger Brisius.

– De olympiska ringarna är något av det mest internationella som finns och det står för väldigt goda värderingar så som vänskap, respekt och att alltid göra sitt bästa. I grunden handlar det också om att man ska samlas över gränserna, säger Brisius och fortsätter:

– Jag som haft förmånen att jobba i olika delar av världen med olika nationaliteter har sett värdet av att samarbeta och det är vad de olympiska spelen handlar om för mig. Om vi då kan få möjligheten att arrangera dem i Sverige, tror jag att vi kan åstadkomma något som är bra för landet, för svenskarna och även för andra delar av världen.

Vad skulle det betyda för Stockholm att få arrangera ett OS och Paralympics?
– För Stockholm skulle det öka stadens lyskraft internationellt med allt positivt vad det innebär i form av tillflöde av ekonomi till landet.

– För stadens invånare skulle det bli en ”samlande känsla”, att man står år 2026 vid avslutningen av spelen och känner ett ökat självförtroende och en stolthet över att Sverige och Stockholm har, tack vare allas insats, placerat sig som en av världens städer av rang.

Är Sverige redo att arrangera ett vinter-OS?
– Ja, vi är 100 procent redo. En svårighet för oss när vi jobbar med kommunikationen kring detta är att alla över 30 år förknippar det med hur det har varit tidigare spel. Detta medan den yngre publiken inte har den historiken kring de olympiska spelen. Så de yngre är mer öppna medan de äldre är svårare att nå ut till.

Vad är det folk tror menar du?
– Vi är som sagt helt redo för att arrangera ett vinter-OS. Men jag tror att många tänker att vi måste bygga en OS-by, bygga arenor, stänga av vägar och att det kommer att bli kaos, säger Brisius och utvecklar:

– Men om man stannar till och funderar lite på vad det är som ska göras, så ska vi använda det som finns. Vi ska använda befintliga arenor som Friends arena, Ericsson Globe, Tele2 Arena med flera där det ska vara tävlingar som är avsedda för dessa arenor. Vi ska inte använda dem samtidigt alla tre samma kväll.

– Folk undrar också var vi ska bygga OS-byn. Men vi ska inte bygga någon sådan. I stället kommer alla aktiva att bo i lägenheter som vi hyr och som redan är planerade att byggas i Stockholm. Vi tar ingen risk där och vi hyr även arenor och kommer inte att bygga några nya.

Ny längdskidspår och ishall

Richard Brisius nämner dock två saker som behöver tillkomma. Ett ordentligt längdsskidspår och en ny ishall i Stockholmsområdet.

– Ja, vi behöver ett längdsskidspår och en ishall. En ny ishall behövs i Stockholm och där finns det olika alternativ att bygga det i till exempel Järfälla kommun som en del i den pågående planeringen där.

– Skidspåret placeras i Botkyrka eller Upplands Väsby, vilket också är något som behövs för användning även efter 2026 då många vill kunna åka skidor i Stockholmsområdet då det inte finns något bra sådant område i dag. För första gången kan vi arrangera olympiska spel i Sverige utan att vi behöver bygga något specifikt bara för OS.

Det kan vara svårt att sätta fingret på hur mycket pengar 13 miljarder egentligen är, vilket är summan Richard Brisius berättar att det kostar att arrangera ett OS och Paralympics.

Men något som är desto viktigare att veta, är var pengarna kommer ifrån och vilka det är som betalar.

– Att genomföra spelen kostar cirka 13 miljarder kronor. Och investeringen för att genomföra spelen är hundra procent privatfinansierat. Det betyder att den största delen av pengarna kommer ifrån IOK. De får i sin tur sina pengar i försäljning av tv-rättigheter och från deras så kallade ”topp-partners”, förklarar Brisius och fortsätter:

– Det är helt säkra pengar och vi har en garanti redan från dem att de pengarna kommer, vilket är helt unikt i sig. Sedan har vi biljettintäkter och de intäkterna är också väldigt säkra då det finns en erfarenhet kring tidigare OS i hur mycket som säljs och där ligger vi bra till. Detta då Stockholm är en rätt stor stad med rätt stor befolkning samtidigt som vi ligger omringade av länder med stort intresse för vintersport.

– Sist ut är sponsorer som under sju år blir partners och då får möjlighet att associera sig till och aktivera världens mest etablerade varumärke i de olympiska ringarna. Då har vi valt att räkna extremt konservativt på just sponsor- samt biljettintäkter för att vi inte ska ha en riskabel budget. Och av samma skäl, för att inte ha en riskabel budget, är över en miljard av dessa 13 miljarder kronorna, en reserv och buffert för att vi ska kunna ta höjd om det kommer oförutsedda kostnader.

Finns det någon förhoppning kring kostnaderna i slutändan?
– Ja, vår förhoppning och ambition är att detta vinter-OS och Paralympics ska ge ett överskott om vi får arrangera det. Detta är en icke vinstdrivande verksamhet och överskottet skulle gå till idrottsverksamhet för ungdomar.

”Det här är väldigt bra”

I fredags förra veckan kom det ett första nej till OS 2026 i Sverige från den tillträdande Allians koalitionen i Stockholm stad. Richard Brisius säger att han respekterar politikernas syn, men att det finns fortsatt mycket att arbeta kring.

– Jag tror att vi tillsammans med Stockholm stad, många andra kommuner i Stockholms län och även utanför Sverige, kan komma fram till att det här är väldigt bra.

– Men jag respekterar att de politiker som inte säger ja ännu, behöver förstå det nya. De har haft väldigt ont om tid och det är många frågor man ska ta ställning till. Av någon anledning går man då kvar i gamla hjulspåren i avseende för just OS. Man behöver verkligen lite lugn och ro och att ta in att det är en ny verklighet kring hur man arrangerar ett OS och Paralympics.

Det väntar med andra ord fler möten med Stockholms politiker?
– Det gör det. Detta är alldeles för logiskt och för bra i alla dimensioner för att vi inte ska gå framåt och göra allt vad vi kan för att genomföra det, det är vår plikt. Så vi ska ge de som vill ha mer information en möjlighet att förstå. Vi ska träffa politiker för att informera mer och finna ett gott samarbete.

– Men den stora matchen är ändå att göra ett fantastiskt jobb internationellt för att vi ska vinna matchen över Kanada och Italien. Vi behöver vara på tårna och fortsätta att jobba framåt. Nu är det fantastiskt att vi har blivit kandidat, det är ett väldigt gott betyg åt arbetet som vi har lagt ner hittills. Det är inget vi har gjort under de sista ett eller två åren utan det är många långa års arbete av väldigt många människor som jobbat framåt och funderat på möjligheterna.

Richard Brisius kommer sedan in på de ändringar som kommit från IOK och menar att de var helt avgörande för att Sverige överhuvudtaget kunde söka att få arrangera ett OS och Paralympics.

– Det förlösande nu är att IOK har ändrat förutsättningarna. Utan de ändringarna hade inte jag brunnit för det här. För mig är det numera helt givet att detta är någonting som vi ska genomföra.

Vilka ändringar är det du tänker på?
– Att man inte behöver bygga någonting nytt och att man får sprida ut spelen även till ett annat land vilket innebär att man inte behöver bygga. Det handlar också om ekonomin, att om man inte bygger så försvinner investeringsbudgeten i princip helt och därmed reduceras ekonomiska riskerna till ett minimum, riskerna faller rakt ner för att man inte ska bygga, det är kring byggen riskerna alltid legat tidigare. Det är skillnaden plus att det finns en tydlig drivkraft nu att man ska genomföra det så ekonomiskt hållbart som möjligt.

Tar hjälp av Lettland

Som Brisius nämner finns nu möjligheten att sprida ut spelen över flera länder. Och skulle Sverige få arrangera vinter-OS 2026, skulle man göra det ihop med Lettland.

– Det är fantastiskt roligt att få den möjligheten att jobba med dem. Det är ett underbart land med en underbar befolkning som vi känner en närhet till och som vi nu kan få möjlighet att arrangera OS tillsammans med, vilket är toppen, säger Brisius och pratar sedan om Lettlands del i arrangemanget.

– De så kallade ”kälksporterna” i rodel, bob och skeleton är deras stora olympiska idrotter, så de är väldigt duktiga på de sporterna. De har dessutom expertisen för att arrangera tävlingar i världsklass då de har en bana i Sigulda som ligger 45 minuter från Riga, som används och som är igång hela vintersäsongen för professionella åkare och tävlingar.

– Så bara över Östersjön har vi en världsklassanläggning och självklart ska vi använda den. Då gör vi dessutom två länder glada då både Lettland och Sverige får komma ut som vinnare i ett OS och Paralympics. Det är samtidigt något som jag tycker är väldigt bra för den olympiska rörelsen. För om vi kan vara först ut och visa att man kan arrangera OS i olika länder, visar vi att vinterspelen kan spridas ut vilket skapar möjligheter för fler att söka framtida vinter-OS.

Skulle få ännu fler att satsa på vintersport

De olympiska spelen i Pyeongchang tidigare i år blev en succé för svensk del. Genom 14 medaljer, varav sju var av ädlaste valör, hamnade Sverige på en sjätteplats i medaljligan och gjorde sitt bästa vinter-OS någonsin. Något som Richard Brisius menar självklart inspirerade honom jättemycket i arbetet att få OS till Sverige.

– Det var fantastiskt och det är klart att det sporrade under dagarna de hände. Men det får också många av oss att försöka lite mer även nu, att jobba lite hårdare och göra det ännu bättre i inspirationen från dem att få spelen hit till Sverige.

– Skulle vi ha spelen i Sverige 2026 skulle det såklart få ännu fler att satsa på vintersport. Sedan är det väldigt få som kommer till ett OS men det är inte det viktigaste för mig utan det viktiga är att folk tycker att det är roligt att röra på sig och att få möjlighet till det, avslutar Richard Brisius.

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.