calgary141208
Bild från invigningen av OS i Calgary, 1988 | Foto: TT

Calgaryborna röstade nej

En folkomröstning i Calgary har sagt nej till att arrangera vinter-OS och Paralympics 2026. Över 300 000 personer deltog i omröstningen där 56,4 procent röstade nej.

Omröstningen i Calgary är inte bindande, men har samtidigt sagts bli avgörandet i om staden kommer att fullfölja sin OS-ansökan eller ej.

SOK:s kampanjledare Richard Brisius tycker att detta är ett tråkigt besked.

– Jag känner med våra kollegor i Kanada. Vi är ändå del av samma olympiska familj och jag vet att de har jobbat hårt och verkligen försökt det bästa de kan för att nå ut med allt det nya kring hur man arrangerar OS och Paralympics i framtiden.

– Jag tänker mycket på de som jobbat hårt och länge för att den här drömmen i Kanada ska bli verklighet. Förhoppningsvis reser de sig och försöker igen i framtiden.

”Hur bra som helst för Sverige”

Angående Sveriges egen ansökan säger Richard Brisius att det går positivt framåt.

– Vi har bra samspel med alla relevanta parter. Så som näringslivet, med civilsamhället, med politiken och med idrottsrörelsen. Vi känner att vi får mer och mer förståelse och folk som inser att detta kan bli hur bra som helst för Sverige och den olympiska rörelsen.

– Vårt koncept är fantastiskt och vi har en unik möjlighet med det vi kan skapa genom att få hem OS och Paralympics till Sverige. Våra förutsättningar är fortsatt väldigt goda.

SOK:s ordförande Mats Årjes om beskedet från Calgary:

– Det är tråkigt om de inte kan fortsätta att kandidera. Vi hade räknat med att de skulle vara med, med oss och Italien. Det är bara att konstatera fakta även om det formellt ännu inte tagits något beslut. Det återstår två kandidater och det är två väldigt erfarna och bra kandidater om man ser till tävlingar och arrangemang man gjort tidigare.

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.