BragdGuldet041218

Bragdguldet till Hanna Öberg

Skidskytten Hanna Öberg chockade alla och stod för en rejäl bragd när hon vann OS-guldet i Pyeongchang på distansloppet, 15 km. Under tisdagen tilldelades hon Bragdguldet 2018 för just denna makalösa insats.

– Det är lite svårt att greppa. Det är ett jättestort och fint pris, säger Öberg.

Hanna Öberg hade varit femma i världscupen som bäst när hon åkte till Sydkorea och vinter-OS i Pyeongchang i februari tidigare i år.

När hon åkte hem igen, gjorde hon det med en guld- och en silvermedalj i bagaget. För en liten stund sedan blev det klart att Öberg tilldelas Svenska Dagbladets bragdguld för sitt guldlopp på distansloppet, 15 km.

Öberg stod för fyra felfria skjutningar och åkte snabbare på en sådan distans än vad hon någonsin tidigare gjort i karriären.

– Det är jättestort och det är ett jättefint pris. Jag vet inte om man kan få ett så mycket finare pris för det jag har gjort. Det känns jättehäftigt. Det är lite svårt att greppa. Att jag ska få detta är ungefär lika häftigt som att vinna OS-guld, säger Öberg via länk efter att ha vunnit priset.

Juryns motivering löd: 
”För olympisk knall av högsta karat. En mental och teknisk bragd med makalös precision.”

Hanna Öberg ombes tänka tillbaka på den där dagen och det otroliga loppet i Pyeongchang.

– Det var en helt perfekt dag för mig och jag gjorde ett perfekt lopp. Jag har aldrig åkt så fort och bara skjutit så bra vid ett tillfälle tidigare. Det loppet med OS-guldet var verkligen någonting alldeles extra för mig, säger hon och fortsätter:

– Jag var i väldigt bra form och var fokuserad. Jag var sugen på att göra ett riktigt bra lopp då loppen jag hade gjort innan hade varit bra men inte perfekta. Jag hade mer att ge och sedan att det räckte till guld var helt fantastiskt.

”Vill göra bra prestationer”

Hanna Öberg befinner sig just i Slovenien där den här säsongen inleds. Hon känner av att kraven på henne har höjts med OS-framgångarna – både från sig själv och från andra.

– Jag vill försöka göra bra prestationer och jag hoppas att kunna visa att jag höjt mig ännu mer som skidskytt. Med det jag gjorde förra året har jag ett annat självförtroende och det har jag med mig, avslutar Öberg.

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.